11. 2. 2015.

Užički dukat





Ovu rakiju ste verovatno videli na rafovima u objektima gde se prodaju proizvodi sa Zlatibora, menjan je dizajn nekoliko puta, a pred nama je poslednja varijanta rakije Užički dukat. Rakiju proizvodi u porodičnoj destileriji gospodin Prvoslav Aćimović, sedište joj je grad Užice, a poreklo šljiva koje idu u nju je selo Cerje, u podnožju Jelove Gore. Ovo ugledno domaćinstvo proizvodi i sokove, džemove, vodnjike.

Rakija se proizvodi na tradicionalan način, što podrazumeva bakarni kazan, drvene kace za kljuk, hrastovu burad za odležavanje. Međutim, podrazumeva i stalno dosipanje nove rakije u staru, mešanje i pretakanje, nedostatak hladne stabilizacije i nepostojanje tačnih informacija o godinama odležavanja. Rakija je u lepom pakovanju u obliku bardaklije, a na etiketi je flomasterom okružena 2009. godina, što bi trebalo da predstavlja godinu pečenja.
Boja: svetlo žuta, boja zlata. Što se tiče bistrine, ona je odlična.
Miris: on je, čini nam se, najslabiji deo ove rakije. Možda je razlog naše nepoznavanje lokalnih kriterijuma, ali na mirisu se oseća čudna kiselina, nešto nalik trulom voću, onom od kojih se ne prave rakije, trula lubenica ili dinja. Ima mirisa vodnjike, kiselkasti miris u vodi satrulih divljih krušaka, mušmula i jabuka. Tu je i prijatan miris suvih šljiva i slatkast miris livadskog meda. Pohvalio bih ipak činjenicu da mirisa ima, nije sakriven i odstranjen tehnološkim postupcima, nema laži ili prevare, to je što je.
Ukus: na početku šetamo cvetnom livadom, trave, cvetovi, skvašena zemlja. Posle med, propolis, kantarion, biber. Ima prijatni ukus začina koje su deo naše gastronomske tradicije, crni biber, čubar, lovor. Finiš je stabilan i dopadljiv, suve kajsije i breskve, gnjila kruška, neka koju smo jeli kao deca, možda sorta Karamanka ili Mednjak, u svakom slučaju dug i slatkast finiš.


Zaključak: Ovo je rakija od starih sorti šljive, Trnovače i Požegače, s tim što Požegače ima u tragovima. Lepa, rustična rakija, vidi se da se nije odustalo od stare tehnologije, što je dobro, ali snosi i određene rizike. Naročito ume da bude nezgodno održavanje drvenih kaca u kojima vri komina, one moraju da budu perfektno čiste, a to je pravi izazov. Preporučujem da se ova rakija pije iz malih čaša, može i tradicionalni čokanj. Uz neko dobro meze, zlatiborsku pršutu, sir i kupus, ova rakija dobija novu, kvalitetniju dimenziju.
                                              
                                                 Ocena: srebro 80 od 100 bodova





Lamb of God - Redneck

Нема коментара:

Постави коментар