Rodno mesto rakije o kojoj pišemo ovaj put je selo
Karan, nedaleko od Užica, u Zlatiborskom okrugu. Ovaj deo Srbije je pored
valjevskog i šumadijskog regiona najpoznatiji po kvalitetnim šljivovicama i
predstavlja jedan od malog broja preostalih „rezervata“ za autohtone sorte šljive.
U istom regionu Srbije je i selo
Šljivovica poznato po održavanju manifestacije pod nazivom Šljivovački sajam domaće rakije.
Inače, porodica Ivanović/Kovačević poznata je po proizvodnji
kvalitetne rakije već generacijama, tako da rakijska tradicija seže do u XIX
vek. Zlatna dolina je jedna od destilerija koje su osnovale udruženje Srpska
rakija, učestvovali su na Rakija festu, kao i
na dosta drugih festivala i sajmova.
Na ove pionire u polju porodičnih destilerija prvi put
sam naleteo još pre desetak i više godina. Sećam se jednog od sajmova hrane u
Beogradu, tamo negde početkom dvehiljaditih na kome je bio štand sa rakijom
Zlatna dolina. Sećam se da sam bio prijatno iznenađen kvalitetnim dizajnom boce
i etikete. Prišao sam štandu i upustio se u razgovor o srpskoj šljivovici,
naravno, uz obaveznu degustaciju. Odmah sam počeo sa teškom artiljerijom srpske
rakijske scene, prva, sa koncentracijom popijena rakija i odmah dvanaest godina
stara rakija iz hrastovog bureta, napravljena od autohtonih sorti šljive.
Izuzetno i moćno, a u isto vreme pitko i
ukusno.
Ono što sam još zapamtio od tog prvog susreta je i
legendama natopljena prezentacija istorije porodice koja proizvodi ovu rakiju, kao
i užičkog kraja iz koga dolazi voće za nju. U mestu Bela dolina, udaljenom 16km
od Užica, nalaze se voćnjaci sa šljivama koje se pretvaraju u Zlatnu dolinu. Po
rečima proizvođača, geografske specifičnosti ovog mesta, njegova ušuškanost i
zaklonjenost od vetrova, omogućili su da u njoj šljive ostanu zdrave i
zaštićene vekovima. Kao svojevrsna oaza u pustinji zaraženom šarkom, ova dolina
čuva od zaborava trag istorije, tradicije i trajanja jednog naroda koje je
kulturološki snažno vezan za svoja stabla šljive. I stvarno, kako je priča
odmicala, već jako dobra rakija, postajala je sve bolja i bolja.
Kada govorimo o konkretnoj boci koja je pred nama, ona
je još jedna potvrda naše priče u jednoj od prethodnih recenzija o variranju
ukusa kod srpskih rakija; ni ova rakija nije izuzetak. Kada je u pitanju kupaža
koja se nalazi u ovoj boci, ostaje nam da se oslonimo na ono što smo osetili,
naime, nekoliko puta smo pokušali da kontaktiramo vlasnike da bismo saznali
koji je sastav kada su sorte šljiva u pitanju, ali odnos sa javnošću srpskih
destilerija je posebna priča, definitivno zaslužuje poseban tekst.
U ovoj boci je, po nama, rakija od tri srpske
autohtone sorte: Trnovače, Ranke i Požegače (s tim što Trnovača dominira), kao i
najmanje jedne hibridne čačanske sorte, verovatno Čačanske lepotice.
Miris: Na početku začinski, posle kiselkast i zeljast.
Izbalansiran miris mušmula i divljih krušaka, u tragovima dim i miris vanile.
Ukus: Dominantan ukus suvih šljiva, pre svega suve
Požegače sa košticom, posle beli bermet, čokolada, kupina. Finiš izrazito suv,
možda najsuvlji od do sada recenziranih rakija. Na njemu dominira kiselo-slatki
ukus likera od višnje.
Zaključak: Zlatna dolina je odlična rakija koja se
pije kada padne noć i kada ste spremni da joj se u potpunosti posvetite. Tada
daje najviše. Odlična je kada poželite nešto što nije savršeno, već je produkt stare škole kada je proizvodnja rakije u
pitanju, škole koja je držala master class oko kazana i koja je učila
kroz vekove, najviše na svojim greškama. Pored ove rakije, Zlatna dolina pakuje
i rakiju od 2 godine koja će se sigurno naći na stranicama bloga Rakija, uglavnom. Ono što nismo probali
od destilerije iz Karana je njihova ekskluzivna rakija iz 1986. godine,
verujemo da joj je kvalitet u skladu sa cenom.
Ocena - zlato - 90 od 100 bodova
Bob Dylan - Love Sick
(fotografija zaseoka Karan preuzeta sa: http://www.panoramio.com/user/1486940)
Нема коментара:
Постави коментар