27. 9. 2014.

Stara Pesma „7“




Nakon šljivovice stare pet godina, iz Bajine Bašte čuje se još starija pesma. Razlog je očigledan, jer ova rakija ima iza sebe sedam godina „staža“, a šta se za to vreme dogodilo, probaćemo ovde da predstavimo. Izgleda da je ta 2004. godina bila ključna za odlične karakteristike ove rakije. Naime, svi uzorci Stare Pesme ispečeni ove godine osvojili su zavidne nagrade: na 77. i 79. Novosadskom sajmu - velike zlatne medalje, a na 80. Novosadskom sajmu Stara pesma sa 40% alkohola osvojila je zlatnu medalju. Primetićemo da su na prva dva sajma uzorci sadržavali 43% alkohola i baš ti uzorci pokazali su najbolje rezultate (na 77. Sajmu 19.23). I naš izbor, kada smo na Blogu ranije ocenjivali Staru pesmu, bila je rakija te jačine. Stara Pesma o kojoj sada čitate pobednica je na prošlogodišnjem Rakia Festu u Beogradu.



Boja: ćilibarna, bistra.
Miris: Smiren, drvenast miris. Podseća na neki stari lakirani drveni instrument, violinu ispucalu od godina, ali koja nosi sa sobom značajno iskustvo. Ima tu meda i čaja, kleke, miris je dopadljiv, blago floralno-herbalnog karaktera.
Ukus: Na ukusu je balzamna, kao melem. Možete je zadržati u ustima i nećete iskusiti „paleći“ efekat. Pčelinji vosak i lekovito bilje suptilno prožimaju čula. Somotastog je ukusa, laganog ujeda i jako prijatne gorčine. Celokupna aroma je vodenasta, drvena, parfemski skladna. Jedina moguća zamerka ovoj rakiji je upitno snižavanje na 40% alkohola. Prosto, razblaživanje je bilo suvišno, a možda zbog izvoza u EU i ostatak sveta, iznuđeno. Bez obzira na to, Stara pesma „7“ odzvanja u ustima prilično dugo i postojano.  


                                          Ocena - zlato - 90 od 100 bodova 






Gary Clark Jr. - When My Train Pulls In (Live in Austin)

2 коментара:

  1. Na osnovu ovog teksta, kupio sam Staru pesmu 7 godina staru, koja je proizvedena 2006 a flaširana 2015, Lot Š7-2015 (tako piše na ambalaži).

    Rakija je razočaranje i sem boje koja mi se sviđa, ne razlikuje se uopšte od "brlja": kisela na mirisu i ukusu, patočni miris, pali u ustima...sve suprotno od onog što ste napisali.

    Ukoliko ova rakija pobeđuje na sajmovima i ima ovako dobre recenzije kao što je vaša, onda nema šanse da srpska šljivovica ima perspektivu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Miroslave, žao nam je zbog Vašeg iskustva s ovom rakijom. Mi smo napisali utiske rakođe na osnovu jedne boce. Nadamo se da je u pitanju varijacija u ukusu i kvalitetu i da ste rakiju kupili od proizvođača.

      Избриши