11. 8. 2014.

Šumadijska Kraljica - 2014



U subotu, devetog avgusta, održana je sedamnaesta po redu manifestacija Šumadijska Kraljica. Za poznavaoce geografije Srbije, sve se odigralo u organizaciji mesne zajednice Gornja Trepča, opština Čačak. Ova rakijska smotra sigurno nije najveća, ali je jedna od najstarijih u Srbiji. Usled ekonomske krize i prolećnih poplava, budžet za ovu godinu omogućio je tek jednodnevno okupljanje proizvođača i ljubitelja šljivovice. Ujedno, 09. Avgust je i mesna Slava Gornje Trepče – Sv. Pantelejmon, tako da je čitav susret propraćen kulturnim programom lokalne zajednice. Rakija, uglavnom ispratila je ovaj događaj timom sastavljenim od četvoro entuzijasta, a utiske zabeležila tekstom, slikom i, razumljivo, degustacijom. 

Degustacioni sto

Ove godine podneta su 102 uzorka rakije od šljive, a raspon ocena proteže se od 14.11 do pobedonosnih 19.13. Na modifikovanoj skali koju koriste autori Bloga, to bi bile ocene od bronzanih 71 do, gotovo nedostižnih, 96 bodova. Većina uzoraka dolazi iz same Gornje Trepče i okoline, te iz okoline Čačka i Gornjeg Milanovca, ali bilo je i rakije iz drugih opština, od šumadijskih, pa sve do kosovskih.

Ponosni pobednici

Treće (18.85) i prvo mesto (19.13) odneo je čuveni Stanimir Cane Minić iz Donje Trepče, dok je drugo mesto (18.87) osvojio Mirko Dobrosavljević, takođe iz istog mesta. Pomenućemo još dva učesnika: Iliju Rudića iz Borče, koji je osvojio čak šest zlatnih ocena (18.22 - 18.33) i Stojana Tasića Tasu iz Aranđelovca čijih su pet uzoraka ostvarila odlične ocene (17.17 – 18.29). O njima smo  prošlog meseca pisali na stranicama Bloga.

Stojan Tasić i Ilija Rudić (u sredini) sa autorima bloga Rakija, uglavnom

Dobre strane ovakvih susreta ogledaju se u tome što na jednom autentičnom mestu, u prirodi, možete da porazgovarate sa proizvođačima o njihovim iskustvima i problemima koji prate zanatsku proizvodnju rakije, čime se dostiže osećaj zajedništva i iskrenosti. Jer svi mi, sa obe strane kazana, ne možemo biti jedni drugima konkurencija. Razmena znanja i uživanje u rakijskim dostignućima treba da vode ka onome što svi bojažljivo napipavamo - rakijskoj sceni Srbije. Ono što smo, na osnovu posete ovoj smotri, mogli da zaključimo je postojanje izvesne nezainteresovanosti javnosti, pa čak i one stručne, za ovakve događaje. Nedovoljna medijska pažnja, a s druge strane pristojna organizacija članova saveta skromne mesne zajednice Gornja Trepča, upotpunjuju našu tezu da rakije, i to one najbolje među njima, ne zauzimaju mesto koje im pripada. Zbog toga postoji Rakija, uglavnom i zato ćemo biti tu da pratimo, komentarišemo i učestvujemo u stvaranju rakijske scene u Srbiji. 



Нема коментара:

Постави коментар