31. 7. 2014.

Krstašica




 
Krstašica je rakija koju proizvodi porodična firma Empatija iz Iriga. Porodica Mučibabić koristi voće iz sopstvenih zasada, a kod Krstašice konkretno, struktura je sledeća: 30% Čačanska rodna, 30% Čačanska lepotica, 30% Stenli i 10% Trnovača. Možemo odmah očekivati da se u sortnim aromama najviše ističe Stenli, zatim čačanske sorte. Rakija je školski, pre punjenja, odležala tri godine u hrastovim buradima zapremine 500 litara. Pa, da probamo.
 

Krstašica nije sasvim bistra. Primećuju se taložne materije, što nas upućuje na zaključak da fizička stabilizacija nije valjano obavljena.  
Boja je prijatna, žuto zelenkasta. 
Miriše na nezrelu jabuku, a tu su sladunjava mis Stenli i prva pratilja – Čačanska lepotica.  Mlada je i oštra, pa je utisak da sadrži više alkohola od deklarisanog (41.3%).  
Ukus je nešto bolji, voćkast je, ali pomalo pecka i traži vodu; kiselkasto na vrhu jezika, kasnije slatkasto. Prazna čaša zadržava miris tipičan za rakiju, što je dobro.
Krstašica je solidna, mlada i ne baš stabilna rakija - rakija tinejdžerka. Dobra je za kafanu koja drži do standarda u ponudi jakih alkoholnih pića i za mlade koji se tek upoznaju sa rakijama od voća. Pohvalili bismo, takođe, dizajn boce i etikete, kao i sajt koji predstavlja ovu novu rakiju na sceni.


                                           Ocena - bronza - 77 od 100 bodova




E-Play - Divan Dan

Нема коментара:

Постави коментар