16. 10. 2014.

Znate li šta je Jakljanka?
Jakljanka je drugo ime za Trnovaču, a ovaj naziv se koristi u užičkom regionu. Trnovača, iliti Jakljanka smatra se starijom, kultivisanom vrstom od domaće šljive, a od koje se razlikuje po nešto sitnijem lišću, mladim grančicama, većem prisustvu trnja i pre svega po plodovima, koji su sitniji, loptasti, sa okruglastom košticom. 
Takođe, smatra se da je nastala spontanom hibridizacijom između trnjine i džanarike. Rano cveta, već oko polovine marta, jer joj prija vlaga iz zemlje sa prvim prolećnim suncem;  otpornija je na viruse šarke, pa daje bogat plod. Takođe, po istraživanjima, poseduje visok procenat šećera, i čini jednu od tri najkvalitetnije rakijske sorte. Obično važi za sortu koja se kupažira u manjem procentu sa Požegačom i tako daje najbolje rakijske rezultate. Međutim, moguće je praviti rakiju samo od Trnovače, ili u kombinaciji gde bi ona bila dominantna. Na blogu Rakija, uglavnom možete pročitati recenziju rakije Kosjerka koja je nastala 80% od Trnovače. 


Pored ovoga, ovih dana degustirali smo rakiju iz podruma porodice Jaraković napravljenu isključivo od Jakljanke. Rakija je odličnog kvaliteta. Boja rakije je oker žuta, što je retkost.  
Miris joj je svež i floralan, sa dominantnim notama lekovitih planinskih trava. Takođe, tu su kantarion i kamilica  prožeti planinskom  svežinom.  
Ukus je takođe na početku floralan, ali se jako lepo razvija i gradi ka prezrelom voću: prezrele kruške i mušmule, pa i celer. Takođe ima sirupaste slatkoće  koja podseća na med i sirup od javora. Finiš je stabilan, traje dovoljno dugo, ima ono što mi jako volimo, orašasti završetak. Ima dodir oraha i lešnika na samom kraju. 
Jedva čekamo komercijalno izdanje ove rakije, biće to, po našim saznanjima, prva registrovana rakija isključivo od Trnovače-Jakljanke, a po onom što smo do sada probali, biće nešto novo, originalno i kvalitetno. Ova je destilerija pokrenuta od Gorana Jarakovića, mašinskog inženjera koji je rešio da se vrati na selo i pokuša da uspe sa proizvodnjom kvalitetne rakije. Podrum se nalazi na 20 km od Užica, na obroncima planine Tare, na visini od 900 metara iznad mora. Lepa visina za uzgoj autohtonih sorti šljive, taman da se pobegne od bolesti koje more stare sorte. Sa svojih 250 stabala Jakljanke značajno doprinosi  očuvanju ove rakijske sorte. I stvarno, velika bi šteta bila da nestane.Tom Waits - Jersey Girl

2 коментара:

  1. Imao sam priliku da je probam i mnogo mi se svidjela. Jedino bi po mom ukusu trebala da bude barem dva stepena jaca.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман1. 9. 2022. 21:39:00

    Imali gde da kupimo rakije meke od trnovace

    ОдговориИзбриши