28. 11. 2014.

Stari Vitez



Kada sam čuo za rakiju Stari vitez, bio sam na samom početku uzbudljivog putovanja tokom kojeg je u jednom trenutku nastala zajednica Rakija, uglavnom. Čulo se dosta priča o toj rakiji, tajanstvenoj i retkoj, koju možete naći ponegde i to u ograničenim količinama. Polako su se nizale informacije: čista Požegača vrhunskog porekla, besprekorni proizvodni postupak, odležavanje u kvalitetnim hrastovim buradima, gotovo idealan geografski položaj; svi elementi za savršenu rakiju bili su tu. Trebalo je samo još rakiju probati. Jedino nismo znali da će se to desiti na samom izvoru, u porodičnoj destileriji, u mestu Zavlaka nedaleko od Osečine.
U pravu ste, to je „ona rakija“ koju proizvodi „onaj što je bio pilot“ za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine i koji je preživeo katapultiranje iz pogođenog aviona Mig-29, a na 7.000 metara visine. Što, sem ovih kvalifikacija, ništa ozbiljnije nije pisano o Starom vitezu, sramota je posebne vrste. 


 
Prema zvaničnim rezultatima izbora za najbolju srpsku šljivovicu za period 1900-2009 godine, Perićeva rakija zauzima 24. mesto sa 18.27 bodova (približno 91 bod na našoj skali). Na 75. Novosadskom sajmu najbolji rezultat osvojila je Perićeva rakija iz 2002. godine – veliku zlatnu medalju sa 18.78 bodova. Na 77. Novosadskom sajmu 2010. godine, a sa 19.81 bodom, rakija iz 2000. godine postala je šampion (rakija sa najvećom ocenom na manifestaciji). Na Sajmu šljiva u Osečini, ova rakija osvojila nekolike prve nagrade, a na poslednjem, 2014. godine, drugo mesto sa 19.12 bodova.
Ipak, Slobodan Perić nije ostavio u svom podrumu burad iz samo jedne sezone, već tamo borave rakije ispečene u periodu od 1999 - 2007 godine. U ovom tekstu osvrnućemo se na dve flaširane rakije, obe jačine 43%, a proizvedene 2004. i 2007. godine.



                                                 Stari vitez – 2007

Zlatno-žuta boja, slatko-kiselkasti miris i lepe suze koje se slivaju niz čašu, prvi su utisci koje dobijamo kada se približimo ovoj rakiji. Aroma je sortna, Požegača u svom elementu, iako je tipičnost malčice izbledela. Rakija blago pali niz grlo, jaka je. Pet godina je odležavala u hrastovom buretu, ali je miris dosta drveniji od očekivanog. Karamel, vanila, konjak – to su karakteristične arome koje prate Viteza iz 2007. godine, pa i trunčica anisa. Ovo je standard ispod kog Stari vitez ne zalazi. 

                   Ocena - Velika srebrna - 89 od 100 bodova
                                   

                                                  Stari vitez – 2004

Rakija iz 2004. je skoro pa sasvim drugačija rakija. Ili, bolje rečeno, prvoklasna. Već dok se sipa u čašu, primećuje se da je tamnija, gušća, sirupastog, herbalnog mirisa. Ima tu i višnje, crne čokolade, pomorandže. Impresija karakteristična za sušenu šljivu Požegaču, koju kao i samu rakiju, sve ređe možete probati. Tipičnost šljivovice nije izgubljena u dugama bureta, miris je smiren, a ukus razvijen. Balans savršen, finiš blago suv i dugotrajan, prijatno sladak i kiseo.  

                                      Ocena - Zlato - 92 od 100 bodova


Slobodan Perić je istinski srpski heroj, a mi ovde svedočimo da je i pravi rakijski vitez. Zato što je umalo stradao na samom početku bezumnog rata 1999. i zato što nije pristao da se vojska Srbije pretvori u učmalu pratilju izvršne vlasti, Perić je heroj. A, zato što je uporedo sa uspešnom vojnom karijerom novac zarađivao otvorivši vulkanizersku radnju i auto-perionicu, pa uložio u destileriju i uzgoj kvalitetnih šljiva, zbog toga je rakijski heroj. Pukovnik Perić poginuo je u saobraćajnoj nesreći kada je, u povratku iz lova, njegov džip sleteo sa puta, udario u bedem i prevrnuo se. A, Stari vitez je i dalje tu, sve dok se o njemu piše i govori. 

Izvor fotografije: http://www.blic.rs/data/images/2010-05-30/42884_slobodan-peric01-blic-jelena-vucetic_orig.jpg?ver=1275234327
Slobodan Perić (1961-2010)
                                                                                    





Stephen Malkmus & the Jicks - Sloe Gin

3 коментара:

  1. ,, I dan-danas, recimo, sanjam jos uvek one pejzaze mog zavicaja kada brisem iznad njega...''

    Vecna ti slava i hvala, gospodine Pericu, heroju moga doba. Nisi zasluzio da odes na nacin na koji si otisao.
    Mirno plavo nebo, heroju

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala vam za sve što ste učinili za naš narod.Pocivajte u miru i večna vam slava.

    ОдговориИзбриши