24. 12. 2014.

Blue Diamond




Rakija neobičnog naziva dolazi iz Šapca, a destilerija se nalazi u selu Novaci pored Koceljeve. Saznali smo da je ideja za ime nastala iz potrebe da se istakne značaj koji šljiva ima u Srbiji - pa stoga i naziv "plavi dijamant". Pretpostavljamo da je engleski prevod tu najviše zbog izvoza. Blue diamond proizvodi Aleksandar Jović, strastveni zaljubljenik u proizvodnju rakije, a pored ove zanimljive šljivovice, u ponudi je dunjevača, viljamovka i kajsijevača. Postoji i osnovna verzija šljivove rakije, pakovane u komercijalnoj litarskoj boci, a u čiji sastav ulaze i čačanske sorte šljiva.  Rakija koju degustiramo ušla je u petu godinu sazrevanja (destilat je iz 2009. godine), a jačina probanog uzorka je čitavih 50% alkohola, pa bi snižavanje ovog alkoholnog udela bilo preporučljivo, ali ne i neophodno. Naime, i pored toga što je polovina rakije u čaši čist etanol, slatkoća Požegače i prijatan sortni miris istoimene rakije odležale u hrastovom buretu su tu.  
Pijatan miris, pomalo agresivan i svež, što je i očekivano, note začina kao što su biber i  bosiljak, pa čak i zvezdasti anis, a finiš je srednjeg trajanja. Ima tu malo i od aromatskog kompleksa koji odlikuju viski iz regije Speyside: slatki začini, suvo voće, jabuka i banana; govorim o impresiji i asocijacijama. Blago vinjakasta/konjakasta i sa trunčicom vanile, rakija koju sada ocenjujemo uspeva da zadrži tipičnost šljive od koje je proizvedena
Ukus je pomalo dimast, smoky, što ukazuje na blagu nagorelost hrastovog bureta. Nekoliko kapi vode i eto nas, budi se ona aroma koju očekujemo - svež i slatkasti ukus rakije od šljive Požegače, sorte nad kojom lament traje li, traje. 
Treba sačekati da se pojavi i verzija ove rakije stare 12 godina, zanimljivo bi bilo uporediti ih. Na tržištu nema puno rakija koje bi se mogle takmičiti sa njima, a o većini takvih, čistih rakija od 100%  šljive Požegače, ranije smo pisali na ovim stranicama.


                                     Ocena - Velika srebrna - 89 od 100 bodova




The Doors - Love Me Two Times


Нема коментара:

Постави коментар