5. 6. 2014.

Zlatni Tok



Ovoga puta pred sobom imamo pravi biser u đerdanu srpskih rakija. Smešten u Brezni na Goču, pogon u kome se proizvodi Zlatni Tok je porodična destilerija. Kreator ove rakije je Ivan Urošević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, stručnjak za ovu oblast, iskusni i školovani proizvođač i ocenjivač rakije. Boca je estetski dopadljiva, a kutija veoma elegantna. Da vidimo šta je unutra? Probrani plodovi šljiva, odvajanje koštice, dvostruka destilacija, hrastovo bure, znalački odmerena kupaža – sve su to elementi koji čine ovu prvorazrednu rakiju. 45% alkohola u sazrelom (re)destilatu nimalo ne smeta čulima. Naprotiv, donosi nam prijatnu oštrinu, onu poželjnu svežinu šljiva koja se na pola puta utapa u blago gorke note hrastovine.
Boja je tipična za rakiju koja je svoje najlepše godine provela u ozbiljnoj vezi sa hrastovim buretom. Tamno-ćilibarna, a bistrina odlična.
Miris: Tu je Crvena ranka, ali i šišarka i smola.
Ukus je jako lepo izbalansiran, tipičnost je sačuvana, a skladnost razvijena. Kao kod dobrih vina, ukusi koji se smenjuju nisu napadni, već diskretno ukazuju na svoje prisustvo. Ima tu bibera i čilija, pomalo čak one citrusne svežine đumbira. Krupna morska so koja se čuva u kacama, nagoveštaj tamjana i, za trenutak, zrela banana.
Takođe, jedna od impresija bila nam je da je ovo savršena rakija za izvoz, ali ne onog serijskog, osrednjeg kvaliteta. Tačnije, kada bismo nekome ko nema predstavu hteli da dočaramo šta je to rakija šljivovica, dali bismo mu da proba Zlatni Tok.
Mnoge rakije često upadaju u zamku koju postavlja bure, a koje šljivovicu zna da starenjem pretvori u suviše konjakasto piće. S druge strane, mlade rakije, neoplemenjene drvetom znaju da budu divlje, neartikulisane. Ne previše ljuta, a opet i neukroćena buretom, rakija Zlatni Tok vas nosi dalje od onog mesta do kojeg ste na početku planirali da stignete. Plovidba zlatnim tokom prija svim čulima. Pijte malo, ali kvalitetno!

      Ocena - Velika zlatna - 93 od 100 bodova





Alison Krauss/Union Station - The Boy Who Wouldn't Hoe Corn



5 коментара:

  1. Анониман8. 6. 2014. 20:55:00

    Vrhunska rakija i svetski dizajn ambalaže. Ne znam ko bi na ovakav spoj mogao ostati ravnodušan...

    ОдговориИзбриши
  2. Vrhunska! Uz Bojkovcanku, po mom ukusu, najbolja! Treće i četvrto mesto kod mene su Minićeva i Plazinićeva. Veliki pozdrav, izuzetan blog, pratim ga sa zadovoljstvom, jer se i sam bavim proizvodnjom rakija iz hobija i čiste ljubavi i mogu vam reći da ne zaostajem za vodečim proizvođačima. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Marko, hvala na komentaru, sve su to dobre rakije.
    Jeste li nekada slali svoju rakiju na ocenjivanje?

    ОдговориИзбриши
  4. Zlatni tok je rakija koju sam probao slučajno,ali koja me je oduševila.Vrhunski dizajn ambalaže,a o samom ukusu ne treba ni raspravljati,pravo savršenstvo!!!!

    ОдговориИзбриши
  5. šljivovica iz platonovog sveta ideja

    ОдговориИзбриши