Ovoga puta pohvalili
bismo iskrenost proizvođača. Bez okolišanja, saznali smo da je ova rakija, koja
dolazi iz samog srca Šumadije, kupaža tri netipične rakijske sorte šljive: Čačanske
lepotice, Stenlija i Grosse di Felisio. Zadržaćemo se na ovoj poslednjoj sorti.
Grossa di Felisio sorta je šljive novijeg datuma na srpskoj sceni. Šljiva
privlačnog izgleda i visoke rodnosti, a otporna na prolećne mrazeve - jedan
plod dostiže i do 150 grama. Gospodin Stevanović uvezao je ovu sortu iz Italije
i jedan je od pionira koji su je upotrebili za preradu u rakiju. Možda vam je
već poznato da autori ovog bloga baš i ne ljube čačanske sorte, hibride i
novotarije na rakijskoj sceni, ali da pogledamo izbliza Stari Hrast.
Firma koju vodi Čedomir Stevanović je, pre svega, vinarija, a pored šljivovice, proizvode i rakiju od kajsije, dunje i kruške.
Firma koju vodi Čedomir Stevanović je, pre svega, vinarija, a pored šljivovice, proizvode i rakiju od kajsije, dunje i kruške.
Stari Hrast možete naći
u nekoliko beogradskih lokala, a dobitnica je i zlatne medalje na Rakia Festu,
2010. godine.
Rakija koju smo probali
ima specifičan miris. Pomalo testast i slatkast, podseća na mušmule i
vinogradarske breskve. Ukus blago pali, sa naknadnom gumastom aromom. Slatkoća
sasvim sigurno dolazi od Stenlija, šerbetast miris od Čačanske lepotice, a biće
da italijanska sorta daje tu nesvakidašnju aromu koja pomalo podseća na gumu. Tu je
još buket raznolikog cveća i nešto začina.
Slatkasta nakon
gutljaja, Stari Hrast može da nađe svoje mesto među desertnim rakijama.
Na posletku, Stari Hrast je solidna rakija, pošteno proizvedena, odležala tri godine u buretu od domaćeg hrasta. Baš kao što i vino zavisi od roda, postoji mogućnost da su se svojstva ove rakije, od 2010. na ovamo, izmenila. O čemu god da je reč, čak ni ista rakija vam neće prijati uvek na isti način. Senzorna analiza u velikoj meri zavisi od čaše iz koje probate rakiju, od vašeg raspoloženja, ili doba dana. Probajte je.
Na posletku, Stari Hrast je solidna rakija, pošteno proizvedena, odležala tri godine u buretu od domaćeg hrasta. Baš kao što i vino zavisi od roda, postoji mogućnost da su se svojstva ove rakije, od 2010. na ovamo, izmenila. O čemu god da je reč, čak ni ista rakija vam neće prijati uvek na isti način. Senzorna analiza u velikoj meri zavisi od čaše iz koje probate rakiju, od vašeg raspoloženja, ili doba dana. Probajte je.
Ocena
- bronza - 75 od 100 bodova
Rambo Amadeus - Rano za Početak, Prekasno za Kraj
Rambo Amadeus - Rano za Početak, Prekasno za Kraj
Pobogu, kakva je to aroma gume. Kao da svakodnevno probamo gumu te nam je vrlo prisutna u memoriji ukusa.
ОдговориИзбришиDakle, uz svo poštovanje, moram konstatovati da komparacija sa ukusom gume, pored toga što je neodrživa i vrlo je glupava.
"...nesvakidašnju aromu koja pomalo podseća na gumu"
ОдговориИзбришиAroma u ovom slučaju = ukus + miris, možda najviše miris kad izdahnete vazduh kroz nos, posle popijenog gutljaja.
Hvala što čitate blog Rakija, uglavnom.
Администратор блога је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиPricamo o rakija blogu koga prate 40 ljudi,ahahaha. Stari hrast je dobra sljiva. Dajte cugatronima sa youtubea,pa da vidite da l nije dobra
ОдговориИзбришиХвала на коментару! Узгред, Стари храст је све боља ракија. Купите ракију и поделите је људима са Јутјуба!
Избриши