20. 1. 2016.

Jezdić Rakija - šljiva




Nenad Jezdić, poznati glumac, odlučio se da proizvodi rakiju proširivši porodično imanje u selu Zabrdica pokraj Valjeva. Ubrzo, našle su se na tržištu i rakije od višnje, kruške, a naravno i od šljive. Rakija se proizvodi na tradicionalan način što podrazumeva aparat za jednokratnu destilaciju, korišćenje isključivo prirodnih sirovina, zatim i odležavanje destilata u hrastovim buradima. Na 79. Novosadskom sajmu, rakije od šljive, višnje i specijalna rakija sa dodatkom meda osvojile su zlatne medalje, a na "blind test" ocenjivanju Koji domaćin peče najbolju rakiju? u istom gradu 2015. godine, šljivovica je dobila veliku zlatnu medalju.

Ovu šljivovicu otvorio sam aprila meseca prošle godine, a tekst o njoj pišem tek sada. Razlog za to stoji pri kraju prikaza. Pre analize ukusa, boje i mirisa, još nekoliko reči o dizajnu. Čak i ako ne brinete mnogo o njemu, dizajn je veoma važan. Koliko god govorili da je najbitnije „ono što je u flaši“, smatram da se utisak o piću gradi čim ugledate tu istu flašu i kutiju. Kutija je od običnog kartona, dakle reciklaža, što je za svaku pohvalu. S druge strane, boca je moderno dizajnirana i bez puno detalja, a korišćeno je ćirilično pismo.  Jačina je 43% alkohola.


Boja potamnelog zlata.
šljivaMiris je u početku pomalo nadimljen, kiselkast, prosto čeka da bude oslobođen. Ne znam tačno koliko je stara (rekao bih 5-7 godina), ali ova šljivovica može da se razvija sa stajanjem u čaši, u dodiru sa vazduhom. Naime, onda bude sve bolja. Dobija na slasti, a gubi i najsitnije nedopadljivosti na mirisu. Profil dobija nešto četinarskog i začinskog karaktera i podseća na ono što mogu da donesu samo autohtone sorte šljiva.
Ukus Jezdić rakije u sebi nosi nešto starinski otmeno. Zaokružena kiselost, dovoljno voćne slatkoće, odlična tipičnost šljive uz optimum hrastovine. Rakija ima lepu gustinu, dok pun ukus ukazuje na znalački komponovanu kupažu nekoliko destilata, gde prevladava požegača. Ukus traje desetak sekundi, zatim lagano jenjava i ostavlja impresiju zrelog ploda šljive, baš kao i prazna čaša iz koje ste upravo popili Jezdić rakiju.

Treba reći da je po samom otvaranju boce i sada, nakon pola godine, ova rakija samo dobila na kvalitetu. Toliki je raspon: od utiska da je destilisana u modernim aparatima za kontinualnu destilaciju, do ovog finog proizvoda, prepečenice tradicionalnog tipa. Još uvek maloletni, gazdinstvo i podrum Jezdić, na dobrom su putu ka uspehu. 

                                          Ocena - zlato - 90 od 100 bodova





Drenge - The Woods

8 коментара:

  1. ДуховитиДух3. 2. 2016. 11:48:00

    Велики залет је ухватио новопечени газда Јездић, још само да не посустане. У својим изјавама и гостовањима делује искрено, па ценим да тако и ради и производи своју ракију. Само напред домаћине!

    ОдговориИзбриши
  2. Šaljete li za perth wa tako nam nešto treba



    ОдговориИзбриши
  3. Svaka cast.
    Dobar,uspesan,prizeman covek.
    Pravi G-din,imao sam srecu da ga upoznam.
    Samo napred i srecno.

    ОдговориИзбриши
  4. Da je odličan glumac,uvjerio sam se gledajući ga u mnogim ulogama a rakiju ću tek da probam.

    ОдговориИзбриши
  5. Sa velikim interesovanje m i dužnim poštovanjem pratim napore gos_n Jezdica da uradi nešto lepo i korisno u svom životu šljivovica je samo primer kako srbi treba da promovišu i čuvaju tradiciju!!Pozdrav za degustatora. .i njegov napor za opisivanje ugođaja !☺☺

    ОдговориИзбриши
  6. Sa velikim interesovanje m i dužnim poštovanjem pratim napore gos_n Jezdica da uradi nešto lepo i korisno u svom životu šljivovica je samo primer kako srbi treba da promovišu i čuvaju tradiciju!!Pozdrav za degustatora. .i njegov napor za opisivanje ugođaja !☺☺

    ОдговориИзбриши
  7. Sreten Milinković12. 3. 2023. 15:56:00

    Upravo sam otvorio bocu "Jezdićevače" i dok je pijuckam čitam vaše impresije - potpuno se slažem u vezi ukusa i after taste-a sa ukusom zrele šljive, dok sa druge strane nisam osetio taj kiselkasti miris s početka priče. Moj apsolutno prvi utisak je podsećanje na ukus dobre domaće rakije kod dobrih domaćina u mom užičkom kraju tako da je i vaša opaska o prepečenici tradicionalnog tipa skroz na mestu. Pozdrav i samo napred i Nenadu i vama!

    ОдговориИзбриши