Све воћне ракије које долазе из Србије имају шансу да постану светски бренд, само треба да се ураде са пажњом, поштено и предано. Сваки додатни напор, испоштован процес или одрађен детаљ, враћа се у облику квалитета кроз арому, мирис и укус. Не само то, одмах је у предности у односу на све што постоји у ближем и даљем окружењу. Таква ракија је обично ледоломац ка успеху. Из свих воћних врста можемо да издвојимо врхунске представнике, оне који сијају као дијамант.
Овде се морамо осврнути и на немерљиву штету коју су ракији од дуње нанели разни шверцери алкохола, смутљивци и преваранти. Ова фантастична ракијска врста је толико фалсификована током последње две деценије да се све више избегава њено наручивање у баровима и ресторанима. Мора се дати допринос да се дуњевача врати на старе стазе популарности, јер то заслужује. Ракија која је данас пред нама чини велики корак у том правцу. Данас пијемо дуњевачу Орнамент, ракију из дестилерије МВП.
Већ смо помињали да је ова ракија покупила све симпатије на радионици Увод у српску ракију коју је тим блога Ракија, углавном држао на фестивалу Опен Балкан. И странци и домаћи остали су затечени квалитетом ове ракије која се публици представила у друштву најбољих српских шљивовица. Нека друга ракија остала би незапажена поред врхунске Чедине шљивовице, Беле дринске резерве и шљивовице дестилерије Благојевић, међутим, не и Орнамент дуња. Дуго после завршетка радионице остала је у сећању свих који су тог дана дошли на Сајам.
Боја: светло жута боја са беличастим одсјајем. Потпуно бистра, филтрирана ракија
Мирис: раскошан и сведен у исто време. Зрела дуња на грани, свежа и здрава. Бурбон ванила, рогач, зелени бибер, суви цветови камилице.
Укус: нешто слађи од мириса, дуња је сад већ претворена у слатко, оно са орасима и кришком лимуна. Ароме на укусу су некако мистичне, заводљиве. Појављује се додатни квалитет, арома која подсећа на слано ваниласту импресију чаја од ројбоша. Има нешто афричко у овој дуњевачи. На завршном делу свеж ђумбир и слатка киселина које има вино од нара.
Закључак: оно што је још један плус ове ракије је врхунски изведено старење дестилата. Бурад су првокласна, то је очигледно, квалитет храста је најбољи могући. Без тога не могу да се остваре врхунски резулатати и добије ракија која овако „полети“. Такође, јако битно је да је ова ракија старила баш колико неопходно, као да је извађена из дрвета тачно у минут када је требало. Храст је добар слуга, а зао господар, да парафразирам једну нашу народну пословицу. У овој ракији храст је остао „добри и верни слуга“ на радост власника и нас конзумената.
Оцена - Злато - 90 од 100 бодова
Нема коментара:
Постави коментар