Пијући шљивовицу Јутра - Коштунићи подсећамо се колико је сјајно да на нашем тржишту још постоје ракије које су потпуно истог квалитета као пре десенију и по и да још постоји шанса да се налети на нешто што се није променило, ни на боље, ни на горе. Оваква ракија ће својом аромом да вас врати у прошлост и моћи ћете поново да оживите догађаје које сте давно заборавили. То су особине мириса и укуса, зато их волимо, и зато ракија није пиће за опијање већ за стрпљиво уживање.
Шљивовицу Јутра- Коштунићи купили смо први пут неколико месеци пошто смо покренули блог Ракија, углавном. Идеја нам је била да прича о њој буде једна од првих рецензија у нашем ракијском дневнику, али ракија је била толико питка и пријатна да смо је са пријатељима попили и пре него што смо било шта о њој написали, пре него што смо стигли да направимо белешке и попамтимо импресије. И, ево, прође деценија и по, а да се нисмо вратили овој ракији. Пробали смо је поново на Фестивалу етно хране и пића прошле године, иначе, једном сјајном ракијском догађају. И пре смо на њему налетали на изненађења и ракијске раритете. Пролазили смо поред штанда фирме Јутра на којој су биле поређане њихове ракије и пробали њихову шљивовицу. Све се после толико времена сложило, и место и ракија и импресије о њој. Дефинитивно, дошло је право време за ову шљивовицу.
Ракија од шљиве Јутра има две варијанте и обе заслужују место на блогу Ракија, углавном. Ми ћемо се данас усредсредити на комерцијалну варијанту која спада у ракије с најбољим односом цене и квалитета. Тачније, не могу да се сетим ни једне легалне ракије на нашем тржишту која јој може прићи по овим параметрима.
Ову шљивовицу производи огранак чувене фирме Југоимпорт СДПР који се зове Јутра Коштунићи, а налази се у истоименом селу у општини Горњи Милановац. Годишњи капацитет њихове дестилерије је 200 хиљада литара, а имају услове за производњу свих воћних ракија. Власничка структура је таква да је погон део државног предузећа. Сама фирма је пролазила кроз турбуленције где су се делови фирме издвајали, прелазили у приватне руке, мењали називе. Међутим, за нашу ракијску причу битно је да је део за производњу ракије озбиљно и професионално организован, да је сваки корак технички и технолошки савршено одрађен и да је технолог који је радио ову ракију знао свој посао.
Још један разлог за врхунски квалитет ове ракије је и чињеница да њено рекламирање и продаја нису приоритет за фирму. Сви знамо да ово предузеће продаје много скупље производе од ракије. Ракија је некако остала да чека боља времена. И стварно, чекала их је, и то у храстовом бурету. Целих једанаест година док није флаширана. Потом је чекала још четрнаест година у флаши док је нисмо купили, отворили и сипали у дегустациону чашу. У купажи су доминантне две сорте шљиве пожегача и чачанска родна, с тим да има и мали удео раних шљива. Па да видимо шта смо нашли код ње.
Боја: боја белог вина, минимално филтрирана, ситни комадићи храста пливају по ракији, што нам у овом случају ни мало не смета. Можете сипати и мало воде у њу и видећете колико има густу стуктуру.
Мирис: слаткасто воћкасти почетак, после се пробијају хербалне ноте, планинске траве, бибер, осећа се шљивов кљук али на добар начин, киселкасто шљивасти мириси се развијају временом.
Укус: суве шљиве, оне тврде, из компота. После клека, суви цвет липе, а на крају слатко киселкасте ноте коре лимуна. Храст је дао ноте благе ваниле и додир дима. На крају нота полусатруле шљиве која је пала испод стабла и ту одлежала неколико дана. Овде је то јако пријатна импресија. Технолог је процес појављивања ове ноте укуса и мириса зауставио на самој ививци пријатности.
Закључак: О нашем утиску о овој ракији најбоље говори то што ћемо ових дана отићи до продавнице Јутра Коштунићи да се снабдемо овом ракијом и уврстимо је у нашу приватну колекцију ракија за чување. Не зна се тачно колико ње још има и колико дуго можемо да очекујемо овакав квалитет. Предузеће које продаје ову ракију одише атмосфером касног социјализма, као да су јој увек осамдесете. Ово није увреда, али није ни похвала. Све има своје предности и мане, једна од предности је и тема ове рецензије.
Оцена - Злато - 90 од 100 бодова
Нема коментара:
Постави коментар