6. 3. 2025.

Шљивa Јутра - премиjум серија

 

 

 


 

Данас је пред нама шљивовица Јутра – Коштунићи и то њихова премијум серија. Ово је старија и раскошнија сестра ракије коју смо рецензирали недавно. Шљиве за ову ракију долазе из села око планине Сувобор, доминирају две сорте чачанска родна и пожегача са тoм разликом да је у овој ракији већи удео пожегаче у односу на њену комерцијалну сестру. Такође, приликом дестилације фракције су прецизније одвајане па је пред нама ракија настала од самог срца дестилата који је после стављен на вишегодишње старење. 

Ракија је дестилисана 2008. године, старила је у бурадима од српског храста, прављена је у малим серијама. Ипак, више детаља о овој ракији скоро да је немогуће сазнати пошто ни они који је продају не знају много о њој. Пробајте, рецимо, да позовете неки од бројева са каталога производа Јутра – Коштунићи, веће су шансе да добијете на лутрији него да вам се неко јави на телефоне. 

На основу онога што ми можемо да закључимо ракија је имала поштено старење од најмање шест година у бурету од ислуженог храста китњака а вероватно је провела последњих неколико година пред флаширање у храстовој бачви запремине неколико хиљада литара. Технолошки је врхунски одрађена, шљиве које су ушле у ову ракију су биле високог квалитета, а остављена је на 45% алкохола што се у овом случају показало као права одлука. Волели би да упознамо технолога и честитамо му на овом ракијском ремек-делу. 

 

Боја: боја белог вина од сорте траминец, светло жуто-зеленкаста. Ова боја би требало да буде стандард старих ракија, Шкоти би за овакав производ рекли да је: non chill filtered, no color added. Без радикалне филтрације и без додавања боје, без убрзаног старења.           

Мирис: лековито биље додато у џем од шљиве. Мирис борове смоле на почетку, цитруси у развијеном делу мириса. Осећај чистоће и хладноће. Као да се шетате поред залеђеног планинског језера; а кроз маглу се пробија мирис дима из оџака са удаљене куће. Само се појави да зачини атмосферу. 

Укус: одмах развијен и слојевит. Нема неког посебног увода, одмах вам је јасно да сте узели гутљај врхунског пића. Свашта нешто се дешава док ваљате по устима гутљај ове ракије, слободно будите одважни у препорзнавању импресија. Бели бибер карактеристичан за пожегачу у наступу. Ту је и клека, за тренутак помислите да је пред вама клековача. Сируп од борових иглица је присутан после неколико секунди. После се развијају импресије које бисмо назвали фанки ноте. У једном тренутку ту је краставац из џин тоника и нана. 

Закључак: ракија је толико добра да није за почетнике. Може да збуни, можда и уплаши. Зависи шта се очекује. Ово је производ за људе са ракијским искуством. Неко ко је строжији у оцени могао би да препозна и неке недостатке у печењу, али само прави ракијски раритети могу недостатке кроз време проведено у храсту да претворе у аутентичност. Управо је таква ова шљивовица. Ово jе пиће за друговање, за диван, рекли би стари. Иначе, предео око Сувобора, Рајца и Равне Горе је српски Campbeltown, место где се враћамо онда кад довољно пута паднемо и устанемо, када се довољно пута одушевимо и разочарамо, тек онда смо спремни да седнемо на ракијску вртешку каква је ова.

 

 Оцена - Велика златна - 93 од 100 бодова

 

3 коментара:

  1. Хвала Вам на лепом тексту, поштовани господине Маловићу!
    Моје пријатеље занима где би могли да купе или пробају овај ракијски бисер, а можда баш Ви можете да утолите нашу жеђ и задовољите нашу радозналост?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Поштовани, ми не продајемо нити дистрибуирамо ракију. Верујем да без проблема можете да пронађете ракија шоп који води фирма која производи ракију о којој је реч једноставном претрагом по интернету.
      Хвала што пратите блог, када пробате напишите слажете ли се са рецензијом.
      Пуно поздрава,
      Илија Маловић
      уредник и аутор блога

      Избриши
  2. Хвала вам на свему!
    Свим дамама желим срећан 8. март!

    ОдговориИзбриши