21. 8. 2016.

Promont distillery - rakija Premier







Odavno nismo išli na sever. Zapravo, kad smo prelistali sve postove unazad, videli smo da pored Festivala mlade rakije u Ljutovu i posete Novom Slankamenu, nema nekih prikaza vojvođanskih rakija, niti rakijskih putopisa.  S druge strane, već dugo merkamo vlasnicu priznanja „najbolje iz Vojvodine“ – destileriju Promont koja proizvodi mnogostruko nagrađivane rakije Premier.  Listom bezbojne, voćne rakije ove kompanije gde god da se pojave, kući se vraćaju ovenčane visokim priznanjima. Kao dokazani ljubitelji šljivovih prepečenica, odlučili smo se da na ovaj izlet krenemo baš s namerom da izletimo iz dosadašnje zone komfora i svoja čula usmerimo ka ostalim voćnim rakijama. Na ovaj izlet krenuli smo u pojačanom sastavu, što se vidi po fotografijama našeg prijatelja Dragana Bosnića. Da bismo svoje iskustvo još više obogatili, isplanirali smo da nakon ove destinacije posetimo i jedan vinsko-rakijski podrum u Sremskim Karlovcima.  O tome detaljnije u posebnom postu na našem blogu. 


Proizvodnju rakije u Srbiji grubo možemo da podelimo na zanatsku i industrijsku. U okviru ove dve grupe možemo da napravimo još dosta podela, ali ako se zadržimo samo na dve, videćemo da i nema baš puno ovih industrijskih. Promont distillery spada u najsavremenije destilerije rakije u zemlji, a sigurno je najsavremenija od onih koje smo mi do sada posetili. Iako zanimljiv i informativan, obilazak proizvodnog pogona ne bi bio potpun da nismo polagano degustirali čitavu lepezu rakija koje ova destilerija nudi. Ova degustacija bila je zanačajna, pre svega, kao dokaz da se na modernim destilacionim aparatima mogu proizvesti voćne rakije vrhunskog kvaliteta, bez gubitka primarnih sortnih aroma.  

Rakije smo poređali ovako: kajsija, dunja, šljiva, vilijamovka, loza. Svaka rakija zaslužuje poseban tekst, ali ako bismo sada morali da kažemo po nekoliko reči, onda neka to bude ovako:
  • Kajsija – jedna od najlepših kajsijevača koje smo probali
  • Dunja – ko je probao pravu dunjevaču, zna da je ova filigranski proizvedena
  • Šljiva – bezbojna rakija od šljive Požegače, prava retkost na tržištu
  • Vilijamovka – tipičnost sortne arome za udžbenike
  • Loza – aromatična lozovača proizvedena od sorte Muskat Hamburg
Na ovogodišnjem Sajmu šljiva u Osečini, ova kajsijevača i šljivovica osvojile su zlatne, dok su dunjevača i vilijamovka osvojile velike zlatne medalje. I kao da ovo sve nije dovoljno, probali smo još neke nove, neobjavljene uzorke, stoga iz Promont destilerije uskoro očekujte nove rakijske hitove!




4 коментара:

  1. Probao sam prvi put neke njihove rakije na festivalu rakije u domu sindikata prosle godine. Iz prve, kada sam video kako se zove firma, pomislio sam na nešto drugo, jer ime nema baš neke sličnosti sa delatnošću... Ali su zato rakije fenomenalne, baš kako ste ih opisali ovde!

    ОдговориИзбриши
  2. Nakon ovoga teksta dodje mi da se preselim u Sremske Karlovce. Hvala. Ziveli.

    ОдговориИзбриши
  3. Rakija od šljive vam je fatastična pobaosam . Svaka čas. Interesujeme dali kupujete meku prepečenicu od šljive od 30 stepeni

    ОдговориИзбриши