12. 8. 2016.

Rakijski svet Ratka Aleksića


                               


Početkom jula domaćin ekipi bloga Rakija, uglavnom bio je Ratko Aleksić, proizvođač iz Novog Slankamena. Na našem putovanju po rakijskim bogazama ova rakijarnica bila je logična stanica pošto smo probali neke od rakija i bili upoznati sa dostignućima koje stoje iza rada ove svojevrsne laboratorije rakije.


Atmosfera koja je karakteriše prava je moonshinerska, sve odiše organizovanim haosom sa naglaskom na reč organizovano. Ovo je laboratorija rakije u kojoj se sluša Laboratorija zvuka, Roling Stones i Pro Arte, tako otprilike izgleda atmosfera, stara rock ekipa peče rakiju, proba i komentariše rezultate destilacije. Odmah na početku druženja i degustacije bili smo svesni da je iskrenost ono što karakteriše ovu rakijarnicu. Takođe, i jedan svojevrsni romantični pristup proizvodnji srpske vatrene vode.

Mozak operacije je Ratko, rakijaš, šahista, boem koji ne pije. Ne pravi ni kompromise, i ponosan je na svoj proizvod. Evo i malog saveta za ljude koji tragaju za dobrom rakijom, kada vidite da je proizvođač po malo fanatik kada je njegov proizvod u pitanju, kako bi rekli mladi, kada se loži na to što radi, to vam je pokazatelj da ste na pravom mestu. Viceadmiral je Mile, kolekcionar rok ploča i ljubitelj kapljice. Radi treću smenu, loži, meša, nadgleda kazan.  Ni njemu fanatizma ne fali.


Kad su u pitanju rakije koje smo probali to su bile sve mlađe rakije ispečene ove jeseni, sa izuzetkom šljive koja je tri godine stara i dunje koja je pečena 2010. godine. Sve je kod njih odrađeno po pravilima službe, Ratko je pitomac kursa profesora Nikićevića, pa odatle ta beskompromisnost. Probali smo jabukovaču, lozovaču, kajsiju, dunju, krušku i šljivovicu i možemo zaključiti veoma visok kvalitet degustiranih rakija. Sve su imale jako lepo izražene sortne note, potpuno stabilne i izbalansirane rakije, jako svežeg, rekao bih jabučastog ukusa. Idealne rakije za leto. Pored šljivovice o kojoj smo već pisali, naročito nam se svidela starija dunja i kruška koja je kombinacija Vilijamovke i domaće autohtone kruške.

2 коментара:

  1. Анониман13. 8. 2016. 08:57:00

    Veoma sam ponosan sto sam upoznao Iliju i Zorana mlade i visoko kvalifikovane entuzijaste za koje sam stekao utisak da im je Srpska rakija i njeno prezentovanje u svetu na prvom drugom i trecem mestu..prava je steta sto nemamo vise ovakvih strucnjaka sa ovoliko pozitivne energije...ovog trenutka da sam ja mandatar Ilija i Zoran bi kod mene dobili odmah poseban resor ili ministarstvo zato sto je Srbija zasluzila da u svetu bude prepoznatljiva i po vrhunskim vocnim rakijama...a upravo oni to za sada najbolje rade i hvala im zbog toga ...Ratko Aleksic

    ОдговориИзбриши