31. 5. 2015.

Stara Pesma - Klekovača



Ponekad, da bismo opisali stvarnu impresiju koju neko piće ostavlja na konzumenta, posežemo za pronalaženjem ekvivalenta u muzici, književnosti, umetnosti. Potpuno je legitimno, a i pomaže kada ponestane spremnosti da se odupremo toplom zagrljaju mašte. A, zar nije upravo to poenta kvaliteta, da ostavi prostor za individualnu impresiju, maštu, razmišljanje? Kao što svaki čitalac potajno želi da bude pisac, tako i svaki konzument rakije  želi da bude destiler, a ovaj opet alhemičar, a potonji čarobnjak i sve tako.  

Pred nama je rakija klekovača, srpski džin, kako smo je nazvali u jednoj drugoj recenziji. Kada vam se pije ovakva rakija morate poći do ruralnih delova Zapadne Srbije, morate se provozati srpskim Gin Lane-om, putem Bajina Bašta-Užice. Tuda raste najbolja kleka za rakiju, a šljivovica još nije poprimila ukus žele bombona i šećerne vune.  Planinci iz tih krajeva vole da svoju rakiju začine sa dvadesetak, kao mastilo modrih, bobica šumske kleke. Na ovakav način dobija se savršena kombinacija u kojoj ni kleka ni šljivovica nisu izgubile svoj identitet, naprotiv, kvalitet svake ponaosob doprinosi celini. Slično srpskom dvoglasnom pevanju, šljivovica vodi, a ovde je to čuvena četrdeset trojka, useca i predvaja, kako bi rekli etnomuzikolozi, a kleka prati, obogaćujući ovu rakijsku heterofoniju. Kao i kod tradicionalnih planinskih pesama, onaj koji vodi mora da bude vrhunski, da iznese pesmu, da napravi temelj. Tako je i kod klekovače, šljivovica mora da bude odlična, sa karakterom, onda i kleka daje najbolje od svog aromatskog kompleksa.  Pod firmom  Stara Pesma pojavljuje se upravo takva klekovača.

Boja: boja starog zlata
Miris: suva šljiva, kleka, limeta, dim. Miris izbalansiran, skladan i prodoran. Veoma lepo zaokružen oko osnovnih mirisnih nota, definitivno zaslužuje vaše vreme i pažnju.
Ukus: Pored kleke, crni biber i smola. Skladan ples biljnih i vanilastih ukusa. Izgrađen naknadni ukus stvara lepu atmosferu toplog kamina i sobe u kojoj mirišu praznični kolači. Imajući u vidu da je u ovoj rakiji stara šljivovica, jednostavna ali moćna, da je kleka dobro uklopljena u opšti ukus, ovo je za sada, najjača karika destilerije Stara Pesma.
Zaključak: Naši stari znanci  iz Bajine Bašte redovno izbacuju rakije koje je nemoguće opisati hladne glave, objektivno, sa pljuvanjem uzorka u piljevinu. Ali ako pijete, a to upravo radim, Stara pesma traži upravo takve, stare pesme, srpsku tradicionalnu muziku, ali i vintage blues; takva muzika je dobar izbor za slušanje uz ovu rakiju. Probajte  Roberta Johnsona,  J.B. Lenoira, Skip Jamesa uz čašu klekovače.


                                           

                                            Ocena - zlato - 91 od 100 bodova





Lonnie Johnson - Another Night to Cry

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Pre nekih 5 godina sam u BACKOJ TOPOLI nasajmu ..probao klekovacu od gospodina MILIVOJA tesanovica iz okoline ljiga .. cini mi se. SVRSENTSVO OD UKUSA I BOJA ,TAMNO CILIBAR BOJE .. Ukus sljive dominirao .. ali blagi ukus kleke je nesto sto me izbacilo iz sedla. Ka sam ga uupitao kako je uspeo daje tako ispece i ostari.. MILIVOJ MI RECE DA JE TO JEDNOSTAVNO Na500-litara MEKE . stavi 1/2 kiograma kleke, a tek posle 3 meseca je destilise i onda u bure.!POZDRAV ZA VAS LJUBITELJA KLEKE!!

      Избриши