16. 6. 2015.

Paunova Travarica



Rakije travarice spadaju u grupu specijalnih rakija. Paunova travarica (proizvodi i puni Primag) posebna je još po nečemu; ovo je travarica u čijoj osnovi je kvalitetni vinjak star pet godina. Naknadno se dodaje macerat od preko dvadeset lekovitih i aromatičnih biljaka. Rezultat je više nego interesantan: vinjak je klasično dižestivno piće, dok se travarice najčešće piju kao aperitiv. Dva u jedan, da upotrebim modernu marketinšku frazeologiju.
Poznato je da se kao baza za rakije travarice često koriste rakije od grožđa (lozovača, komovica) zbog lekovitih svojstava koje imaju, same po sebi. Njihova organoleptička svojstva (nenapadan ukus i miris) lepo se slažu sa aromama lekovitog bilja, štaviše ističu ih. Koristi se i šljivovica, po pravilu jako aromatična rakija čije podvrste neumorno opisujemo na ovim stranicama. U našim krajevima proizvodnja rakija od žitarica i votke nije popularna, iako su pogodne za ovakvu vrstu upotrebe. Pomenućemo još i jabukovaču koja može biti dobra baza za rakiju travaricu, takođe zbog blagih aromatičnih svojstava.



Etiketa je načinjena od reciklirane hartije, svedenog dizajna, što mi se jako dopada. Boca je ona koju Primag koristi za većinu svojih proizvoda, 0.7 litra, dok je jačina standardnih 40% alkohola.  

Boja: bistra rakija, ciglaste nijanse.
Miris: prepliću se arome vinjaka i lekovitog bilja, a nijedno ne prevladava. Dakle, tu su i vinski destilat i bilje i hrastovina. Burbon vanila u plastu sena. Izvrsno.
Ukus: skladan i razvijen. Harmonija ukusa kojeg očekujemo od vinjaka u osnovi i lekovitog bilja, znalački upotrebljenog i sa merom doziranog. Uglavnom mi kod travarica nešto štrči; ili je neka biljka previše zastupljena, pa se vulgarno ističe na mirisu, ili pak na ukusu fali arome destilata koji je u osnovi. Da ne govorim o nekvalitetnim rakijama kod kojih bilje služi samo da sakrije nedopadljiv ukus. 
Završnica je topla, baršunasta, blago gorka i polagano nestaje na nepcu. Prazna čaša miriše lepo i podseća na neke biljne karamele iz detinjstva. Opuštajuće i umilno.
Iako zamišljene prvenstveno kao lek, jer Srbi travarice obično piju zbog određenih zdravstvenih problema, postoje travarice u kojima se može istinski uživati. Paunova travarica najbolji je primer za to, čak i tokom ovih toplih letnjih večeri.


                                       Ocena - zlato - 92 od 100 bodova




ДиДюЛя - День






Нема коментара:

Постави коментар