14. 8. 2014.

Plazinić Šljivovica



Milan Plazinić je profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, a na padinama planine Jelice, u mestu Premeća, poseduje destileriju rakije.  Da je reč o ozbiljnoj pojavi među proizvođačima rakije u Srbiji pokazuju priznanja koja je do sada osvojio, a među kojima su četvrto, deseto i šesnaesto mesto na izboru najbolje srpske šljivovice u periodu od 1900-2009 godine. Pored ovoga, rakija Milana Plazinića odavno niže prve nagrade: prvo mesto na Danima šljive u Koštunićima 2004; Plazinić je pobedio 2012. na smotri Šumadijska Kraljica u Gornjoj Trepči  sa ocenom 18.66 bodova, a 2014. na izboru najbolje srpske šljivovice na Institutu za voćarstvo u Čačku osvojio je drugo mesto sa 18.79 bodova. 
 
Kada postanete vlasnik ovakvih nagrada, ne preostaje vam ništa drugo nego da kvalitet svog proizvoda opravdate i održite. Pisali smo o tome kako je čest slučaj da nagrađivane rakije ne možete nigde ni da probate, a kamoli kupite u redovnoj prodaji, dok proizvođači nude zamašne količine drugorazredne rakije, valjda da bi brzo zaradili na brzo stečenom imenu. Takva slava je kratkog daha, ili zasigurno bi tako trebalo da bude.
Nadovezujući se na ovu priču, mi smo Plazinićevu rakiju probali iz zavodljivog pakovanja od pola litra u kojem leži prepečenica od šljive Dragačice. To je autohtona rakijska sorta šljive koju još nazivamo i Dragačevka, Okruglica, ili Metlaš. Gaji se u okolini Čačka, sitnog je ploda i baš iz tog kraja nam dolazi i ova rakija. 
 

Miris: svež, čist, prozračan, ozonski. Kao da je sam plod ove izuzetne šljive zarobio u sebi kristalno čist planinski vazduh i svežu izvorsku vodu.
Boja: zlatno žuta do tamno ćilibarna, bistra.
Ukus: bez mana, bez neprijatnih pratećih aroma. Osvežavajuća rakija koja krepi prijatnom kiselošću. Slobodno je pustite da se razlije u ustima, bez opasnosti od alkoholnog nasrtaja (44%). Smirena, blaga, udobna rakija punog, zaokruženog ukusa. Želi da ostane u ustima, a kad je propustite kroz sve delove nepca i jezika, prate je dopadljive četinarske arome. Kada temperatura rakije pređe sobnu osete se blago diskretni tonovi vanile. Utisak je očekivano dobar, jer destilat sazreva osam godina u buradima od hrasta kitnjaka pre nego što dođe do boce. Izdvojite vreme, neka ovo piće odstoji u čaši desetak minuta, ukus koji sledi višestruko se isplati. Naknadni deo ukusa je uzbudljiv i dugo traje. Nakon toga, čaša miriše na zrele šljive i kajsije. Posle dužeg vremena pred nama je rakija čije osobine zaista odgovaraju opisu sa prateće deklaracije. Sjajna rakija, kako za početnike, tako i za iskusne poznavaoce istančanog ukusa. 


                                  Ocena - Velika zlatna - 93 od 100 bodova 




Larry Jon Wilson - Sheldon Churchyard

3 коментара:

  1. Анониман25. 9. 2017. 09:50:00

    Која је то сорта шљиве са именом "пискавац" и каква је ракија од ње?

    ОдговориИзбриши
  2. Piskavac je prastari rođak današnjih šljiva. Rakija od okruglog crvenog piskavca može biti kvalitetna, po nekima čak kvalitetnija od trnovače.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман6. 3. 2023. 00:56:00

    Da,sve se slazem. Mozda sorta sljive od koje se ova rakija proizvodi,nije na prvom mesti na osnovu sortinenta ali je ipak najbolj. Jef je ovaj covek ulozio pola zivota da bi ona danas videla svetlost dana.

    ОдговориИзбриши