13. 7. 2014.

Rakija Knez




Kad pripeče zvezda oko Svetog Ilije, pa misliš – izgore sve! Pa tek će jedne noći kiša. Letnja, plaha, k’o ova. A ja kažem mom Proki: Proko, kiša, burazere. Pa iziđem napolje, pa postojim tamo među šljivama, ono pada – k’o Bog da plače.
Uz svestan rizik da budem patetičan, moram da priznam da, od kada sam probao rakiju Knez iz valjevskog sela Stapar, u glavi mi je ovaj poznati monolog iz filma Marš na drinu. Šljive koje se pominju rasle su u srpskim selima početkom XX veka, bile su slatke, aromatične, sitne, a od njih šta god se pravilo pretvaralo se u čisto zlato, rakiju, pekmez, slatko. Kako kaže narod, kao da je sam Bog odredio da bude sirovina za rakiju. Onda je došla bolest, šarka šljive kojoj nije bilo leka, pa od najrasprostranjenije i najomiljenije sorte ova šljiva postade retkost, a rakija dobijena od nje, ekskluziva.
Danas je pred nama upravo tako nešto, ekskluzivno, retko, izvanredno. Kada smo pili rakiju Knez imali smo utisak da je neko slučajno otvorio bakinu škrinju koju je donela u miraz, našao bocu rakije, otvorio je i doneo na degustaciju. Ovo je rakija od šljive Požegače, napravio ju je Milovan Kolaković, zvanično jedan od najboljih proizvođača rakije svih vremena u Srbiji. Knez dolazi iz valjevskog kraja i kupaža je rakija koje su starile deset i petnaest godina u hrastovom buretu od hiljadu trista litara. 


Boja: tamno-ćilibarna sa tamno-maslinastim odsjajem, solidne bistrine
Miris: prijatan, slojevit i kompleksan. Prava paleta različitosti koje diskretno nastupaju sa protokom vremena. Prvo suve šljive, one prave, domaće, kao da ih gledate ispred sebe, onda suvi bosiljak, onaj koji se suši na zidu drvene kolibe, potom stara šišarka, smola i tamjan. Svi mirisi dolaze i smenjuju se na vrlo elegantan način, samo se jave, dozvole da ih prepoznamo i ustupe mesto sledećem utisku. Tu je i miris vrhunskog belog vina.
Ukus: ukus zrelih oraha, stare hrastovine i dima, posle nekoliko sekundi, topljeni tamni šećer, te borov šumski med. Finiš dug i zanosan, ukus meda postaje dominantniji i ne napušta vas minutima, a sve se završava divljim lešnikom. Kada odstoji, može i preko noći, časa iz koje ste pili ovu rakiju miriše na suvo grožđe. 

Ova rakija je jedinstvena, kada bismo je morali negde svrstati, ne bi to bila grupa srpskih šljivovica koje su starenjem počele da liče na francuski konjak – ovde se otvara jedan novi prostor, prisustvom prijatnog mirisa dima i drveta, te jednom specifičnom, nazvali smo je, šumskom atmosferom. Knez se približio škotskim single malt viskijima, posebno onim iz regiona Hajland (Highland) i Ajla (Isla). Mislim da je ona zanimljiva i zato što pokazuje šta je u stvari srpska šljivovica i kako ona treba da izgleda. U njoj nema ništa što podseća na bombone, Kinder jaja, žvake, keks, sladoled, sve ono što se sada servira u pokušaju da se kreira novi rakijski ukus u Srbiji. Knez je sa još nekoliko sličnih postavio standard za izuzetnost. Neka krene borba za dostizanje tih standarda.

 

   Ocena - Velika zlatna - 95 od 100 bodova 






Arctic Monkeys - Do I Wanna Know





6 коментара:

  1. ДуховитиДух3. 2. 2016. 11:42:00

    Да ли су кнежеве кубуре за појасом напуњене?

    ОдговориИзбриши
  2. Ima jos vrhunskih proizvodjac rakije pozegace u valjevskom kraju..U selu GORNJE leskovice porodica POKOJNOG BOKE RADOVICA I NJEGOVA SIRA FAMILIJA PRAVI NEZAMISLIVO KVALITETNU RAKIJU .. prostor mi ne dozvoljav da je opisujem .. ali vam mogu reci da NIJEDAN WHISKEY ne moze meriti sa Srpskom sljivom odlezalom u hrastovom buretu.eventualno FRNCUSKI COGNAC .. Ali je to druga tema

    ОдговориИзбриши
  3. Pre nekih 15-16-godina na novosadskom sajmu sam probao sljivu rakiju iz tresnjevog bureta .. cini mi porodica Minic ili tako nesto .. BOJA .. RUBIN ili jos bolje ...krvvv crvena ..NEOPISIV UKUS I MIRIS FENOMENALNO Pitao sam gospodju sa standa u cemu je stos ONA MI RECE DA JE SLJIVA BILA PRVO U HRASTOVOM 5-GOD I TEK ONDA U TRESNJEVOM JOS 5.GOD- (nema boljeg pica )OVA JE RAVNA SVAKOM COGNACU .. Glavu dajem ..Blanko ..da mi srbi imamo cime da se dicimo,samo treba biti posten usvom poslu i studiozan u izucavanju sve problematike u vezi destilacije i odlezavanja rakije

    ОдговориИзбриши
  4. Postovani administratori,
    Kako stupiti u kontak sa gospodinom Kolakovićem u vezi posete njegovoj detileriji? Pokusao sam da nadjem bilo kakav kontakt na internetu, ali bez uspeha. Hvala Vam unapred.
    Petar Rasic
    petar.rasic@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман3. 10. 2022. 15:36:00

    Dobar dan
    I mene interesuje, kako se moze stuputi u kontakt sa proizvodjacem ove rakije.
    Hvala unapred na odgovoru
    ste.saulovic@gmail.com

    ОдговориИзбриши