Треће, проширено издање књиге Ракија изашло је из штампе.
„На ракијској сцени наше земље постоје мале породичне дестилерије које производе ракију у скромним количинама, постоје фирме које су покренуле озбиљнију производњу и личе на модерне дестилерије на Западу, али и велике фабрике које су наслеђе економског система прошлости али које исто тако производе врхунску ракију. Свим тим произвођачима поклонили смо пажњу. Сликовно и приповедачко ракијско путовање почињемо од самог темеља наше традиције, од значаја који шљива има у историји српског народа. Ракија шљивовица, пиће с најдужом прошлошћу, најјаснијом традицијом и најдубљим коренима у нашој ракијској свакодневници, она која је постала синоним за ракију из централне Србије, средишњи је део нашег интересовања. Опште узев, ракијску традицију на тлу Србије могли бисмо условно поделити у две школе прављења јаких алкохолних пића. Једна би била француска традиција, на коју се ослања шумадијска ракијска школа, која подразумева одлежавање у бурету, процес стабилизације, старење и купажирање. Поред тога, проговорићемо мало и о оној другој школи, на први поглед ексцентричној, која прави необичне ракије, попут оних од руже, дуда, шаргарепе, лубенице. У визуелном приказивању ракијске традиције и културе имали смо велику помоћ фотографа Драгана Боснића, који је својим објективом забележио све лепоте процеса печења ракије, од брања воћа до прве чашице. Неке од фотографија у овој књизи представљају праву реткост. На страницама ове књиге чекају вас узбудљиве приче, сјајне фотографије, мале тајне великих мајстора, вредне литре течног воћног злата и уживање свим чулима. Наспите себи чашицу ракије и крените с нама кроз ракијску историју.“
Нема коментара:
Постави коментар