29. 3. 2024.

Ракије дестилерије Младеновић



 

Данас вам представљамо ексклузивну серију ракија из дестилерије Младеновић из Старе Пазове. Ова породица премијум дестилата изашла је на светло дана 2023. године и свечано је представљена на Дестилери мастерс салону у Хајату пред крај прошле године. На поменутом сајму смо их и ми пробали и уверили се у њихов квалитет. После дегустације све четири ракије, скоро после првог гутљаја, јавила нам се жеља да причу о њима поделимо са читавом Ракија, углавном заједницом. Ове ракије заслужују тако нешто. 

Као прво, излазак ове серије на ракијску сцену ми са блога Ракија, углавном доживљавамо као радосну вест. Дестилерију Младеновић пратимо дуги низ година, са Немањом смо покретали Београдски ракијски клуб још пре седам година, пробали смо његове ракије, пратили их, писали о њима. Можемо без скромности рећи да смо у овом случају као искусни селектори или спортски скаути одмах препознали таленат и типовали на његов будући успех. И стварно, ракије које су данас пред нама круна су посвећеног и упорног рада Немање Младеновића, његове породице и свих оних који су узели учешће у стварању његовог бренда, од технолога, преко дизајнера до менаџмента. 

Радосна је вест појава ових ракија и за целу ракијску сцену, похвално је када једна регистрована и легална дестилерија учини корак даље, када напредује и када освоји ново поље квалитета. У последње време жељни смо лепих вести од стране ракијаша, гладни смо здраве приче и примера неодустајања. Због тога, али и због самог квалитета ракија пред нама, представићемо вам цео програм у коме смо уживали последњих неколико недеља после добијања узорака ракије шљивовице, кајсијеваче, јабуковаче и дуњеваче из Старе Пазове. 

  

  

Марта

 

Пред нама је класична српска јабуковача настала ферментацијом плодова неколико врстa јабука различитих органолептичких карактеристика. У овој ракији има најмање пет сорти које су се сјано укомпоновале у надовезале једна на другу. Киселе сорте сјајно допуњују слатке, трпке се одлично слажу са меснатијим и брашњавијим сортама, а сочне се слажу са сувљим. Ракија је старила пет година у храстовим бурадима мањих запремина, вероватно од 100 до 200 литара. После старења и стабилизације, добила се сјајна симфонија између елемената који дају храстово буре и оригиналне арома јабука. Да видимо шта смо осетили. 

Боја: боја злата савршене бистрине 

Мирис: пријатан и ненападан, печене јабуке из смедеревца, мед и благи додир смирне. Временом се развија и бива комплекснији, по мало подсећа на море, има пријатну слану ноту. 

Укус: на почетку опет печене јабуке и мед, касније додир дима, дувана и цимета. Овде се јасно осети да су бурад била одлична и да је технолог одлично селектовао прави тип буради за ову ракију. Ванила је сасвим блага, зачини се појављују крајње суптилно. Питка и пријатна ракија, иако има солидан проценат алкохола, питкоћа је изузетна. Постојан финиш који траје солидно дуго. 

Оцена - Злато - 90 од 100 бодова

  

  

Ружица

 

Кајсија дестилерије Младеновић једна је од ретких која је одлежавала у бурету. То поље није довољно попуњено на српској ракијској сцени и ова ракија се одлично позиционира управо ту где постоји потреба и тражња конзумената. Сазревала је две године у храстовим бурадима, добија се од домаћих кајсија које су набављане у Срему и Шумадији.  

Боја: златно жута бистра ракија 

Мирис: свеже кајсије на сунцу, трава у откосима и бурбон штапићи 

Укус: џем од кајсија, додир мандарине, чоколаде и моке. Веома богат укус, укусна ракија и препоручујемо да се мало жваће док се пије. На крају цитрусни тонови и црни чај. Једна од најбољих кајсијевача и наш фаворит у целој породици старих кајсијевача.   

Оцена - Злато - 91 од 100 бодова

  

  

Даница

 

Ова дуњевача производи се од сто посто лесковачке дуње и старила је у храстовим бурадима две године. На лепо дизајнираној етикети пише: "Наша ракија буди у теби исконску повезаност са природом која крепи тело и оплемењује мисли."

Боја: златно жута боја са одличном бистрином 

Мирис: свеж и заокружен мирис млевене дуње. Развојем мирис добија благи додир ђумбира и цитруса.

Укус није укуван и то је, чини ми се, најважније код дуњевача. Ова дуњевача има чист укус, оштар и усредсређен тако да храст није превише доминантан и није ништа покварио. Напротив, уз мало српљења, ова ракија даје занимљиве ноте свежих трава и корена линцуре у комбинацији с дуњом. На завршници укус је слаткастији и завршава се у шербетастом сирупу у коме су исецкани комадићи дуње. 

Оцена - Злато - 90 од 100 бодова

  

  

Софија

  

Недавно смо имали прилику да држимо ракијску радионицу за интернационалну публику где су били и људи из немачке и аустријске амбасаде. Једна од ракија која се пила била је основна верзија шљивовице Младеновић. Јако питак и врхунски урађен дестилат. Сви учесници оценили су га високом оценом. Ова ракија је логичан наставак и надоградња те старе Младеновић шљивовице. Овде су, поред чачанских сорти, додатни квалитет, аутохтоне сорте и то црвена ранка и пожегача. 

Боја: ћилибарна боја, ракија је добро издестилисана и има лепу бистрину 

Мирис: суве шљиве, ванила, цимет. Леп мирис, ненападан и заокружен. 

Укус: укус се одлично наслања на мирис, његов је логичан наставак. Шљиве са чоколадом, карамел са добош торте, суве бруснице. Како се развија, укус постаје сувљи и више вуче на суво воће и нар. На крају слатко од црних ораха. Сјајно издестилисана ракија и одлично одрађено сазревање. Иначе, за све ракије технолог је био Иван Урошевић, тако да похваљујемо и њега. Немања и Иван дефинитивно представљају одличан тим и имају чиме да се похвале. 

Оцена - Злато - 90 од 100 бодова 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар