19. 10. 2021.

Горда дуња

 

Дуњевача Горда, посебна је ракија по много чему. У потрази за дуњама, људи који стоје иза Горде, стигли су до Зајечарског округа, обронака планине Дели Јован и села Мала Јасикова. У тамошњим дуњарницима, плодови стижу релативно касно, тек почетком новембра. Горда дуња је уз то и моносортна ракија добијена од лесковачке дуње, сорте без премца за прераду у ракију. Из поступка за добијање издвојићемо да се ради млевење плодова, топли поступак без кувања,  дакле уз коришћење топле воде и ензима. Дестилација је обављена на апарату с колонама, уз дискретно коришћење подова. 

 

 

Поступак добијања коначног производа се и након дестилације разликује од сличних ракија на тржишту. Вероватно кренувши од идеје да безбојне ракије од дуње потрошачи слабије траже, тим Горде је јако дуго испробавао различите купаже неколико старених дестилата. Ракија коју имамо у боци, јачине 40%, заправо је мешавина исте ракије, али из три суда: трећину чини безбојна ракија од дуње, другу трећину иста ракија која је сазревала у храстовим бурадима од 500 литара, а трећи део чини дуњевача која је провела неко време у правим барик бурадима запремине 225 литара. На папиру, требало би да оваква ракија заокружује обе стране спектра укуса: свежину беле дуње и заносни буке дуњеваче из храста. Па да видимо.

Мирис на самом почетку подсећа на рендане дуње, тачније слатко од дуња с орасима и мало лимуна. Слатко од дуња за мене представља драгоцено сећање из детињства, јер спаја два укуса која волим: дуње и орахе.

Укус прати арому, минералан је и пријатно слатко-кисео. Дискретан дим, ванила и мед, као и нешто зачина. Баш као и права воћка - дуња, води нас кроз ону пријатну горчину и трпкост, не губећи свежину овог префињеног воћа. Нема сумње, колонска дестилација овде је одрадила добар посао, ишчистила је сортну арому. 

Горда је, након своје шљивовице, која је, кад се појавила, била нешто ново на тржишту, поново направила искорак. Купажа безбојне дуњеваче са старом дала је јединствени резултат, а то је производ који је задржао деликатну и карактеристичну арому дуње (коју би барик буре можда и „затворило“)  захваљујући уделу ракије одлежале у иноксу (који ју је „отворио“). Ово нас доводи до закључка да дуњевачу Горда можете попити као аперитив, али и као класичан дижестив уз традиционалне ситне колаче. Све похвале.


Оцена - Злато - 90 од 100 бодова



2 коментара: