Šećerna trska jedna je
od retkih kultura koju je „beli čovek“ doneo na tle Južne Amerike i koju danas
skoro isključivo poistovećujemo s tim kontinentom. Naime, šećerna trska vodi
poreklo iz Indije, a pošto ne podnosi mraz, ne čudi što najbolje uspeva u
tropskim predelima Srednje i Južne Amerike. Iako rum vodi poreklo upravo iz ovih delova sveta, baš kao i mnoga druga svetski poznata jaka alkoholna pića i rum su proslavili Britanci, Francuzi i Amerikanci.
Kratka povest ruma
Ako se zajednički zapitamo na šta nas asocira reč rum, verovatno će nam se pred očima ukazivati
pojmovi: kolači, sladoled, čaj, pirati i mornari. I zaista, kada su mornari u
pitanju, rum je 1655. godine zamenio dnevna sledovanja piva britanskoj vojnoj
mornarici – umesto 4.5 litra lako kvarljivog piva, dobijali su 0.5 litra
tamnog, teškog ruma dnevno. Ova "blagoslovena" tečnost na koju su mornari, zveckajući praznim bakarnim posudama, strpljivo čekali u redu, činila je monoton brodski život lakšim. Dobar deo mornarice pio je grog - rum razblažen vodom, a pojedinci koji ni to nisu hteli da propuste kroz grlo, dobijali su po tri penija dnevno namesto svog sledovanja ruma.
Tokom kolonijalnog doba
rum je bio omiljeno piće američkih doseljenika. Po nekim izvorima tadašnja
potrošnja ruma bila je oko 14 litara po glavi godišnje. U duhu ovogodišnjih
predsedničkih izbora u SAD, zanimljivo je pomenuti da je čuveni Džordž
Vašington, tokom predizborne kampanje 1758. u Virdžiniji, potencijalne glasače
snabdeo sa preko 100 litara ruma (i oko 500 litara piva, rum-punča i jabukovače).
Ali, kako zapravo
nastaje taj pravi rum, jako akoholno piće koje pripada kategoriji rakija od ostalih poljoprivrednih sirovina?
Pojednostavljeno rečeno, rum se može proizvoditi na dva načina: od melase i od
soka šećerne trske. Melasa je
nusproizvod koji nastaje prilikom proizvodnje rafinisanog šećera i koju, nakon
fermentacije, treba destilisati. Takav destilat je vrlo jak (zna da pređe 80%
alkohola) i nije prijatan za piće, već mu je kao i rakiji, potrebna
stabilizacija i odležavanje, kao i svođenje vodom na željenu jačinu.
Razumljivo, najcenjeniji rumovi su oni stari, tamni rumovi koji su sazrevali u
hrastovim buradima.
S druge strane,
korišćenje soka šećerne trske za proizvodnju ruma znači da je u takvim pogonima
rum glavni proizvod, a ne šećer. Takav sok u veoma toplim klimatskim uslovima
fermentiše za najviše tri dana, a dobijena tečnost destiliše se u modernim
aparatima za neprekidnu destilaciju gde se dobija bistri rum jačine 65-75%
alkohola. Od jedne tone šećerne trske dobije se oko 100 litara ruma jačine 55%.
Rhum sa ostrva Martinik

Rum može biti beli i
kao takav onda izlazi na tržište već posle tri meseca, a da bi se nazvao rhum vieux mora da provede najmanje tri
godine u buradima zapremine manje od 650 litara. Treba naglasiti da specifična
karipska klima dovodi do većeg isparavanja ruma („anđeoski deo“) prilikom sazrevanja,
pa rum stari dosta brže nego u hladnijim predelima. Rumovi sa Martinika proizvedeni
od soka šećerne trske nose oznaku rhum agricole i baš takav jedan rhum vieux
predstavićemo vam na našem blogu.
(izvor fotografija: Imperial War Museum, www.delcampe.net)
Treba napomenuti da je rum, kakvog ga pretežno možemo kupiti i probati, pre svega proizveden od melase, ne od soka šećerne trske.
ОдговориИзбришиDa, većina rumova na svetskom tržištu proizvedena je od melase. Ovo je samo početak priče o rumu, a pošto sledi prikaz jednog ruma od soka šećerne trske, otuda akcenat na ovom tipu.
ОдговориИзбриши