2. 7. 2016.

Legenda – šljivovica



Rakiju Legenda ste možda probali na Festivalu Etno hrane i pića na beogradskom Sajmu, redovni su izlagači, uvek imaju štand prepun rakije i uvek su raspoloženi da popričaju o svom proizvodu. Tako smo i mi upoznali destileriju Stojanović, prezentovali su svoju rakiju na štandu opštine Petrovac na Mlavi i odmah su nam skrenuli pažnju svojom iskrenošću kada su činjenice o njihovom proizvodu u pitanju.
Inače, tim bloga Rakija, uglavnom preporučuje posetu Festivalu etno hrane, on je jako dobro mesto da se pronađu odlične rakije iz malih i slabo poznatih srpskih destilerija, a ako imate strpljena i rakijsko znanje možete da pronađete i prave rakijske retkosti.
Rakija Legenda dolazi iz sela Malo Laole s tim da voće dolazi sa porodičnog voćnjaka veličine 4 hektara koji se nalazi u selu Jošanica kod Žagubice, na obroncima Homolja. O blagodetima homoljskog kraja kada je u pitanju kvalitet voća, posebno šljiva, već smo pisali u rakijskom putopisu kroz Kučevo i u recenziji Homoljske zdravice, tako da nismo ni sumnjali da je taj deo na najvišem mogućem nivou.
Porodica Stojanović rakiju pravi generacijama, nekada su u voćnjaku bile šljive od čuvene Crvene ranke iz Istočne Srbije, ali to je prošlost, sada voćarski stručnjacipo poljoprivrednim stanicama masovno savetuju sadnju Stenlija i čačanskih hibrida, tako da je i ova rakija dobijena upravo od ovih sorti.
Ova porodica, inače, ulaže dosta energije,vremena i novca da bi dobili kvalitetet, imaju i podmladak spreman da se založi za opstanak rakijske tradicije, što je za svaku pohvalu. Ali hajde da vidimo šta smo našli u boci njihove šljivovice.

Boja: svetlo žuta rakija, solidne bistrine.
Miris: svež i biljni, jako prijatan i izbalansiran. Jasni i karakteristični mirisi za komercijalne sorte šljiva. Nema ničega neprijatnog ni agresivnog. Miris vam nagoveštava da se isplati probati ovu rakiju.
Ukus: na početku slatkast, vanilast i šerbetni. Odmah je jasno da je ovo mlađa rakija i da se taj kratak period vremena družila sa novijim buretom. Vanila, kamilica, beli dud, banana. Jako dobra rakija s obzorom na mladost, traži da se popije još jedan gutljaj. Ima solidan naknadni deo ukusa, traje nekoliko desetina sekundi i na tom delu se pojavljuju suve šljive i med.


Zaključak: Sve u svemu, dobra rakija, jasno je da su stručno vođeni svi segmenti procesa dobijanja kvaliteta, odabir voća, ukomljavanje, pečenje. Ono što bi mi preporučili, a neće biti prvi put, jeste da se ova rakija shvati kao solidna osnova nečega što treba da postane vrhunski proizvod. Pijenjem smo dobili utisak da je pored neospornog kvaliteta, ipak, ovo poluproizvod kome je neophodno kupažiranje sa starijim rakijama po mogućnosti od Ranke ili Požegače. Tada bi se dobili dubina i slojevitost koji plene i koji se ne daju ignorisati. Može i ovako, ali šteta da se ne iskoristi celokupan potencijal ove šljivovice.

Ocena - srebro - 86 od 100 bodova

(Fotografije: Boris Ševo, prijatelj bloga Rakija, uglavnom)

Нема коментара:

Постави коментар