31. 5. 2016.

Stara Pesma

 

 
 
Ako ste ranije čitali naš blog, primetili ste da je Stara Pesma jedna od prvih rakija  o kojoj smo pisali, a pisali smo o dvema šljivovim prepečenicama, starim pet i sedam godina. Zanimljivo je da smo pre tačno godinu dana objavili i tekst o njihovoj, zaista posebnoj klekovači. U selu Pepelj, rodnom mestu Stare Pesme, priča se da je baš jedan predak iz porodice Ilić napravio prvu rakiju klekovaču u ovom kraju.  

Ovoga puta hteli smo malo više da saznamo o destileriji, njenim planovima i istoriji, a i da se pobliže upoznamo sa procesom proizvodnje i odležavanja rakija. Porodica Ilić već generacijama unazad proizvodi voćne rakije odličnog kvaliteta. Sem neophodnog truda i tehnološkog znanja, za ovakav kvalitet rakije zaslužan je mikrolokalitet sela Pepelj koje se nalazi na obroncima planine Tare, kada se pođe od Bajine Bašte ka Užicu. Na imanju ove porodice postoji jedna južna padina prekrivena sa preko hiljadu stabala šljive, a da biste znali gde se to nalazi, na par kilometara iza brda, nalazi se aerodrom Ponikve. Neposredna blizina šume, čista izvorska voda, južna padina na idealnoj visini – pa to je već pola posla. Rakija se proizvodi na tradicionalan način u apratima za jednostruku destilaciju, a primenjuju se savremena teorijska saznanja iz oblasti proizvodnje voćnih rakija. 



Sama destilerija, baš kao ni BB Klekovača, spolja ne izgleda "fensi", ali zato unutra ima sve što je potrebno za nastanak najnagrađivanijih voćnih rakija u poslednjoj deceniji. Iz ove rakijarnice, pored šljivovice, izlaze i rakije: dunjevača (bezbojna i stara), vilijamovka (sa plodom ili bez njega), kajsijevača, specijalne rakije sa medom, kao i travarica.  
Stara Pesma nam uskoro svima sprema iznenađenje, a to će biti  još „starija pesma“ – naime, imali smo tu privilegiju da probamo nekoliko uzoraka kupaža za novu šljivovu prepečenicu staru dvanaest godina. Mi smo našu kombinaciju ukusa i mirisa odabrali, a videćemo koje će nijanse ove, zaista znalački proizvedene rakije, završiti u boci. Narod bi kratko savetovao: Ako ne znaš šta je dobro, onda znaš šta je staro. Od Stare Pesme očekujte samo najbolje. 


2 коментара:

  1. Stara pesma, nove vrednosti. Koje sorte šljiva su zastupljene u voćnjaku?

    ОдговориИзбриши
  2. Da, Stara Pesma, tradicija + inovacije = prava stvar. Požegača i Stenli!

    ОдговориИзбриши