25. 5. 2016.

Srpski Moonshine (so fine)



Termin moonshine označava neoporezovano jako alkoholno piće koje nije odležavalo u drvenim buradima, a pravi se od kukuruza, raži ili ječma, ponekad i od voća. Pored reči moonshine koriste se još  white mule, white dog, white lightning, mountain dew, generalno reči belo i planinsko su najzastupljenije u opisu alkohola koji se proizvodi u kućnoj radinosti, daleko od očiju i ušiju vlasti.
Spravljanje ovog pića uvek je bilo obavijeno tajnom i za njega se vezivala buntovnička mitologija. Zanimljivo je da su upravo moonshineri izmislili automobilske trke, štelovanje kubikaže, te razne tehničke inovacije na automobilskim delovima pošto je jedan od neophodnih uslova za vođenje nelegalne destilerije bio i posedovanje brzog automobila kojim se beži od policije, vrši brza distribucija nelegalnog alkohola i brzo menja mesto destileriji.



O ovom biznisu napisane su mnoge knjige, ušao je u tekstove kantri pesama i postao tema mnoštva filmova. Naša preporuka je da pogledate Deliverance iz 1972. godine ili Lawless sa Tomom Hardijem iz 2012. godine. Takođe, preporučujemo i knjigu Toma Vilsona, Popcorn Sutton The Making and Marketing of a Hillbilly Hero.
Srbija ima dosta moonshinera, to je već opšte poznata stvar, neki su dobri, većina nisu. Tim bloga Rakija, uglavnom imao je priliku da proba rakije iz destilerije Moonshine so fine, rakije koje po svom kvalitetu zaslužuju da budu nelegalne samo u imenu, u svemu ostalom su lepa novina na rakijskoj sceni.

Pecaru Moonshine so fine vodi Luka Vladisavljević, destiler, voćar i umetnik sa Dorćola koji je rešio da se ozbiljnije pozabavi proizvodnjom rakije, preseli se u Alibunar, mesto na pola puta između Vršca i Pančeva i  svetu ponudi kvalitetne voćne destilate.
Mi smo odlučili da njega i sebe okušamo tako što ćemo degustirati destilat  kajsije, voća koje nije prvi izbor za dobru rakiju tima Rakija, uglavnom. Međutim, bili smo više nego prijatno iznenađeni.


Boja: bela i bistra rakija, nije eksperimentisano sa odležavanjem ili čipsovanjem. Ova praksa se izbegava kada je reč o rakiji od kajsije.
Miris: lep i suptilan miris prirodne kajsije, ništa napadno, ništa što podseća na žvake ili bombone.
Ukus: Ukus je, takođe, suptilan. Pored kajsije osetili smo solidan ali ipak prijatan ugriz alkohola što pokazuje da je ova rakija negde između 45 i 50 procenata jačine. Na naknadnom ukusu postoji zanimljiv  dodir dima. Ima i blagih citrusa i ukusa srca iz kajsijine koštice.
Zaključak: Jako dobra kajsija čak i za obožavaoce rakije od šljive. Pohvaljujemo i pakovanje napravljeno u starom stilu, podseća na vreme kad je termin flaša rakije značio litar rakije.

Fotografije: Boris Ševo, prijatelj bloga Rakija, uglavnom


                                         Ocena - Velika srebrna - 88 od 100 bodova 

5 коментара:

  1. Planira li se uskoro neki rakia masterclass?
    Pozdrav i pravo je zadovoljstvo čitati vaše tekstove.
    Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na komentaru i pohvalama.
    Čim bude nekih novosti u vezi sa class-om, objavićemo na FB stranici!

    ОдговориИзбриши
  3. Imala sam priliku da probam kajsiju Moonshine so fine i iskreno, obzirom da mi ne prijaju žestine, jedina rakija koju sam mogla da popijem sa užitkom i bez loših posledica :)

    ОдговориИзбриши
  4. Danijela, hvala na komentaru - ovo je jedna zaista dobra kajsijevača.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман1. 6. 2016. 21:32:00

    Hvala Danijela, drago nam je da si uzivala!
    Moonshine so fine!
    Zivela!!!

    ОдговориИзбриши