9. 3. 2016.

Šljivovica, led i nasilje iliti The yiddish police union


Šljivovica je dobila svog detektiva-pijanca, svog pravdoljubivog viteza koji u trenucima egzistencijalnog beznađa, straha od samog sebe i emotivne praznine poseže za čarima ovog pića. Ono što je Filip Marlo (Philipe Marlowe) za burbon, to je detektiv Majer Landsman za šljivovicu, s tim što se ovaj drugi igra klišeom detektiva gubitnika, kao i svakojakim drugim stereotipima, od zastupnika teorija zavere do priča o Jevrejinu lutalici.


Knjigu Jiddish police union (prevedena kao Jevrejska policijska stanica) napisao je talentovani američki pisac Majkl Šejbon (Michael Chabon), mlad i inteligentan autor jevrejskog porekla, čije je obrazovanje duboko ukorenjeno u potkulturi amerikane, džezu i stripovima, a to je najočiglednije upravo u ovom romanu. Slavu je stekao rano, dobio je Pulicerovu nagradu, hiljade obožavalaca, reputaciju spasitelja  moderne američke proze.

Kao platforma za ovu priču Šejbon stvara izmišljeni svet jevrejske kolonije na Aljasci, formirane posle propasti države Izrael odmah po njenom osnivanju. Stvaran na najboljim tradicijama alternativne istorije, Šejbonov roman priča priču o ponovnom lutanju, ali i nadi koja kao da je nepresušna kod progonjenih. Ovim ledenim kraljevstvom izabranog božijeg naroda upravlja prećutna koalicija između lokalnih vlasti čiji je deo i Majerova policijska stanica, organozovanog kriminala pod okriljem sekte ultra ortodoksnih jevreja i stare dobre CIA družine koja nastoji da iskoristi političke i istorijske okolnosti za svoju dominaciju političkim prostorom vaskolikog čovečantva.



Detektiv Majer u atmosferi gde su trajanje, tradicija i vera najčešće izgovarani termini, čitaocu otkriva jedan drugi svet, unutar romana alternativne istorije, svet laži, korupcije, bezakonja. Kako i sa pisac kaže, piše o vremenu gde su se sveštenici okrenuli kriminalu, kriminalci bogu, a detektiv Majer, rakiji.



Inače, ceo roman klizi po lubrikantu na bazi šljivovice, uz njega se lakše prihvataju obrti, misterije, dileme i razočaranja od kojih vrvi ova knjiga. Detektiv koji sam kaže  da poznaje dve vrste vremena, radno i rakijsko, pokušava da reši ubistvo koje se desilo u hotelu gde i sam živi, na samo nekoliko desetina metara od njegove sobe. Ubijen je mlad čovek, odbačenik od spoljnjeg sveta, pasionirani ljubitelj šaha, čija smrt pokreće Majera Landsmana na poslednji odlučujući napor, napor ka otkrivanju ubice koji vremenom postaje simbol svega lošeg i patološkog u njegovom ličnom životu. Sa samopoštovanjem na rezervi i čašom rakije do vrha, kriminalna konstrukcija u gradu Sitka u jevrejskom delu Aljaske počinje da se kruni i svodi na religijski fundamentalizam, porodična razočaranja i institucionalni cinizam.

3 коментара: