Jakljanka je drugo ime za
Trnovaču, a ovaj naziv se koristi u užičkom regionu. Trnovača, iliti Jakljanka
smatra se
starijom, kultivisanom vrstom od domaće šljive, a od koje se razlikuje po nešto
sitnijem lišću, mladim grančicama, većem prisustvu trnja i pre svega po
plodovima, koji su sitniji, loptasti, sa okruglastom košticom.
Takođe, smatra se da je nastala spontanom hibridizacijom
između trnjine i džanarike. Rano cveta, već oko polovine marta, jer joj prija vlaga iz zemlje sa prvim prolećnim
suncem; otpornija je na viruse šarke, pa daje bogat plod.
Takođe, po istraživanjima, poseduje visok procenat šećera, i čini jednu od tri
najkvalitetnije rakijske sorte. Obično važi za sortu koja se kupažira u manjem
procentu sa Požegačom i tako daje najbolje rakijske rezultate. Međutim, moguće
je praviti rakiju samo od Trnovače, ili u kombinaciji gde bi ona bila dominantna.
Na blogu Rakija, uglavnom možete
pročitati recenziju rakije Kosjerka koja je nastala 80% od Trnovače.
Pored ovoga, ovih dana degustirali smo rakiju iz
podruma porodice Jaraković napravljenu isključivo od Jakljanke. Rakija je
odličnog kvaliteta. Boja rakije je oker žuta, što je retkost.
Miris joj je svež i floralan, sa dominantnim notama lekovitih planinskih trava. Takođe, tu su kantarion i kamilica prožeti planinskom svežinom.
Ukus je takođe na početku floralan, ali se jako lepo razvija i gradi ka prezrelom voću: prezrele kruške i mušmule, pa i celer. Takođe ima sirupaste slatkoće koja podseća na med i sirup od javora. Finiš je stabilan, traje dovoljno dugo, ima ono što mi jako volimo, orašasti završetak. Ima dodir oraha i lešnika na samom kraju.
Miris joj je svež i floralan, sa dominantnim notama lekovitih planinskih trava. Takođe, tu su kantarion i kamilica prožeti planinskom svežinom.
Ukus je takođe na početku floralan, ali se jako lepo razvija i gradi ka prezrelom voću: prezrele kruške i mušmule, pa i celer. Takođe ima sirupaste slatkoće koja podseća na med i sirup od javora. Finiš je stabilan, traje dovoljno dugo, ima ono što mi jako volimo, orašasti završetak. Ima dodir oraha i lešnika na samom kraju.
Jedva čekamo komercijalno
izdanje ove rakije, biće to, po našim saznanjima, prva registrovana rakija
isključivo od Trnovače-Jakljanke, a po onom što smo do sada probali, biće nešto
novo, originalno i kvalitetno. Ova je destilerija pokrenuta od Gorana
Jarakovića, mašinskog inženjera koji je rešio da se vrati na selo i pokuša da
uspe sa proizvodnjom kvalitetne rakije. Podrum se nalazi na 20 km od Užica, na
obroncima planine Tare, na visini od 900 metara iznad mora. Lepa visina za
uzgoj autohtonih sorti šljive, taman da se pobegne od bolesti koje more stare
sorte. Sa svojih 250 stabala Jakljanke značajno doprinosi očuvanju ove rakijske sorte. I stvarno,
velika bi šteta bila da nestane.
Tom Waits - Jersey Girl
Imao sam priliku da je probam i mnogo mi se svidjela. Jedino bi po mom ukusu trebala da bude barem dva stepena jaca.
ОдговориИзбришиImali gde da kupimo rakije meke od trnovace
ОдговориИзбриши