23. 8. 2014.

Šljivovača Aleksić



Ova zanimljiva rakija dolazi nam iz Novog Slankamena, a proizvodi je u svojoj porodičnoj destileriji Ratko Aleksić. Gospodin Ratko je još jedan u nizu "pitomaca" Kursa za proizvođače voćnih i drugih rakija na Poljoprivrednom fakultetu koji je dobijeno znanje pretočio u praksu. Ova destilerija je možda poznatija po vrhunskim voćnim rakijama, pre svega dunji, kajsiji i kruški, ali smatramo da je rakija od šljive lična karta svakog proizvođača pa ćemo se upoznati prvo sa Šljivovačom, brendom pod kojim se pojavljuje šljivovica iz ove destilerije. Šljivovača  se dobija od dve sorte šljiva, dominantna je Čačanska rodna, a društvo joj pravi američki Stenli. Pre fermentacije odvajana je koštica, s tim da je ispoštovana generalna preporuka da se ostavi mali broj šljiva sa košticom, negde oko 5%. Naime, tim postupkom rakija se  ne lišava u potpunosti prisustva amigdalina, koji, kada se pojavljuje u malom procentu,  pozitivno utiče na ukus rakije. Naravno, sve preko ovog procenta dovodi do neželjenih efekata o kojima smo već pisali. Šljivovača Aleksić nakon pečenja odležava 5 godina u hrastovom buretu, a dobitnica je zlatne medalje na sajmovima u Aranđelovcu i Neštinu. Rakiju smo probali i iz njenog litarskog pakovanja i iz luksuzne 0.7 ambalaže.
Boja: svetlo žuta, potpuno bistra rakija.
Miris: Svež sa dominantnim floralnim notama, saće i bagremov med, kamilica i beli dud. U daljini miris dima dobijen od godina u buretu.
Ukus: Ratluk od ruže, limun, dinja. Na finišu slatko od belih trešanja. Diskretan ukus banane se probija posle par minuta u retro-nazalnom delu ukusa. Rakija srednjeg finiša, prijatna sa jasnim karakterom.
Zaključak: Uporniji čitaoci Bloga mogu primetiti da autori kao jedan od najbitnijih parametara dobre rakije smatraju jasno izgrađen karakter i originalnost pića koje se degustira. Veoma cenimo kada posle određenog rakijskog iskustva otkrijemo novi prostor za koji nismo znali da postoji kada je u pitanju miris i ukus rakije od šljive. Kao što u svetu škotskog viskija postoje regioni koji prave posve različite varijante istog pića, što u krajnjoj tački dovodi do različitosti koja obogaćuje i pleni, tako ni srpska šljivovica nije samo šumadijska, valjevska ili užička stara prepečenica. Šljivovaču Aleksić bih uporedio sa viskijem iz najjužnijeg škotskog regiona (Lowland), naime, ovaj region proizvodi blage, cvetno-floralne, slatkaste viskije sa izrazito suvim finišem. Šljivovača je za nas bila novo iskustvo, putovanje kroz voćkaste ukuse koje šljiva i hrast takođe mogu da pruže. 

                                         Ocena – srebro - 81 od 100 bodova





The Black Keys - Howlin' For You

4 коментара:

  1. Анониман24. 8. 2014. 01:06:00

    Odlicno odradjeno...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман24. 8. 2014. 01:18:00

    Ile...moram ovako da komentarisem posto neznam lozinku dobro je odradjeno svaka cast ..ali imam 2 zlata za tu sljivu Arandjelovac i Nestin to nije toliko ni vazno nego da ostvarimo cilj a to je da nasa sljiva ide u korak sa Francuskim konjacima i wiskijem iz Irske Skotske i td sve pohvale Ilija

    ОдговориИзбриши
  3. Poštovani,
    hvala na komentarima, unećemo nagrade Šljivovače Aleksić. Takođe, verujemo da srpska šljivovica zaslužuje pažnju javnosti s obzirom na njen kvalitet u odnosu na blended viskije i jeftina pića sa Zapada i Istoka.

    ОдговориИзбриши