2. 9. 2014.

Gružanska Nit



Reč-dve o dodavanju vode u rakiju prilikom degustacije

Primetili ste da ponekad prilikom opisivanja doživaljaja u nekoj rakiji pomenemo dodavanje vode prilikom degustacije. Zašto to radimo? Zar rakija nije već napravljena tako da se u njoj uživa pravo iz boce, odnosno čaše? Da ukratko ovo objasnimo.
Dodavanjem sveže vode u rakiju, u stvari snižavamo postotak alkohola i omogućavamo suptilnijim aromama da nađu svoj put do naših čula. Često visok sadržaj alkohola (45% i više) maskira aromatske komplekse i anestezira nam kvržice na jeziku, a mi ostajemo uskraćeni za sve nijanse ukusa i mirisa rakije koju probamo. Dodavanjem malo vode umanjujemo poznati agresivni efekat koji „pali“ usta i nepce. Da li ćemo dodavati vodu takođe zavisi i od same rakije koju degustiramo. Najčešće je ovo nepotreban postupak, naročito kod starih rakija dobro izbalansiranog ukusa. Poželjno je da voda ne bude previše hladna (led nije dobro rešenje) i da nije sa česme, tj. da nije hlorisana i tvrda kao u našim krajevima. Dakle, slabo mineralna izvorska voda, čak i destilovana, jeste najbolji izbor.


O mlađoj sestri Gružanske Zlatne Niti nećete naći mnogo informacija na internetu. Ako isključimo plagiranih nekoliko naših rečenica na sajtu tastebrandy.com, ostaje nam samo zvanični sajt destilerije i izveštaji sa sajmova. U Novom Sadu ova rakija je na 77. Sajmu dobila zlatnu medalju sa osvojenih 18.11 bodova, a na 79. Sajmu 18.01 bodova. Ove godine na nedavno održanom Sajmu šljiva u Osečini Gružanska Nit (proizvedena tek prošle godine) osvojila je srebrnu medalju sa 17.73 bodova.  

Boja rakije je prijatna svetlo ćilibarna.
Miris je jak i pomalo oštar, jer ova kupaža (45%) jeste mlađa polu-sestra Gružanske Zlatne Niti. Kažemo polu-sestra zato što sorte šljive od kojih se proizvode ove dve rakije nisu iste, ili barem nisu korišćene u istom odnosu. U Gružanskoj niti možemo da pronađemo arome od Crvene ranke do Čačanske lepotice, uključujući gotovo sve rakijske sorte između njih.
Ukus je dosta bolji, blago kiseo i baršunast, kao da u njoj ima i šljive trnovače. Kada dodavanjem nekoliko kapi vode oslobodimo arome, javlja se citrusna vanila, a sam ukus traje nešto duže. Jako lepo je sačuvana tipičnost rakije šljivovice. S obzirom na pristojnu cenu, Gružanska nit je dobar izbor, pitka rakija koju možete kupiti u dobro snabdevenim radnjama i prodavnicama pića.

                                        Ocena - srebro - 86 od 100 bodova





The Raconteurs - Steady as She Goes


Нема коментара:

Постави коментар