Milan Plazinić je
profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, a na padinama planine Jelice, u mestu
Premeća, poseduje destileriju rakije. Da
je reč o ozbiljnoj pojavi među proizvođačima rakije u Srbiji pokazuju priznanja
koja je do sada osvojio, a među kojima su četvrto, deseto i šesnaesto mesto na
izboru najbolje srpske šljivovice u periodu od 1900-2009 godine. Pored ovoga,
rakija Milana Plazinića odavno niže prve nagrade: prvo mesto na Danima šljive u
Koštunićima 2004; Plazinić je pobedio 2012. na smotri Šumadijska Kraljica u
Gornjoj Trepči sa ocenom 18.66 bodova, a
2014. na izboru najbolje srpske šljivovice na Institutu za voćarstvo u Čačku
osvojio je drugo mesto sa 18.79 bodova.
Kada postanete vlasnik
ovakvih nagrada, ne preostaje vam ništa drugo nego da kvalitet svog proizvoda
opravdate i održite. Pisali smo o tome kako je čest slučaj da nagrađivane
rakije ne možete nigde ni da probate, a kamoli kupite u redovnoj prodaji, dok
proizvođači nude zamašne količine drugorazredne rakije, valjda da bi brzo
zaradili na brzo stečenom imenu. Takva slava je kratkog daha, ili zasigurno bi
tako trebalo da bude.
Nadovezujući se na ovu
priču, mi smo Plazinićevu rakiju probali iz zavodljivog pakovanja od pola litra
u kojem leži prepečenica od šljive Dragačice.
To je autohtona rakijska sorta šljive koju još nazivamo i Dragačevka, Okruglica,
ili Metlaš. Gaji se u okolini Čačka,
sitnog je ploda i baš iz tog kraja nam dolazi i ova rakija.
Miris: svež, čist, prozračan, ozonski. Kao da je sam plod ove izuzetne šljive zarobio u sebi kristalno čist planinski vazduh i svežu izvorsku vodu.
Boja: zlatno žuta do tamno ćilibarna,
bistra.
Ukus: bez mana, bez neprijatnih
pratećih aroma. Osvežavajuća rakija koja krepi prijatnom kiselošću. Slobodno je
pustite da se razlije u ustima, bez opasnosti od alkoholnog nasrtaja (44%). Smirena,
blaga, udobna rakija punog, zaokruženog
ukusa. Želi da ostane u ustima, a kad je propustite kroz sve delove nepca i
jezika, prate je dopadljive četinarske arome. Kada temperatura rakije pređe
sobnu osete se blago diskretni tonovi vanile. Utisak je očekivano dobar, jer
destilat sazreva osam godina u buradima od hrasta kitnjaka pre nego što dođe do
boce. Izdvojite vreme, neka ovo piće odstoji u čaši desetak minuta, ukus koji
sledi višestruko se isplati. Naknadni deo ukusa je uzbudljiv i dugo traje. Nakon
toga, čaša miriše na zrele šljive i kajsije. Posle dužeg vremena pred nama je rakija
čije osobine zaista odgovaraju opisu sa prateće deklaracije. Sjajna rakija,
kako za početnike, tako i za iskusne poznavaoce istančanog ukusa.
Ocena - Velika zlatna - 93 od 100 bodova
Larry Jon Wilson - Sheldon Churchyard
Larry Jon Wilson - Sheldon Churchyard
Која је то сорта шљиве са именом "пискавац" и каква је ракија од ње?
ОдговориИзбришиPiskavac je prastari rođak današnjih šljiva. Rakija od okruglog crvenog piskavca može biti kvalitetna, po nekima čak kvalitetnija od trnovače.
ОдговориИзбришиDa,sve se slazem. Mozda sorta sljive od koje se ova rakija proizvodi,nije na prvom mesti na osnovu sortinenta ali je ipak najbolj. Jef je ovaj covek ulozio pola zivota da bi ona danas videla svetlost dana.
ОдговориИзбриши