28. 7. 2014.

Stanislav Cane Trifunović



Leto je počelo, kako je počelo, a izgleda da će se na sličan način i završiti. Kiša, kiša, sunce, oblak, pa opet kiša. Scena: Jarčujak, Kraljevo. Topao julski dan, konačno je suvo, pa smo se uputili ka kući Caneta Trifunovića, proizvođača čuvene Canovke. Posle kraćeg lutanja, našli smo kuću, parkirali se i seli u baštu, pod tremom. Cane ne gubi vreme, čekao je  željno sagovornike i odmah počeo sa pričom o svojoj rakiji. Govorim u jednini, jer je sva njegova rakija sto posto od Crvene ranke, iliti Šumadinke. Doduše, koriste se još i sorte Kapavac, te Ranošljiva (metlaš) i sve one završavaju u njegovoj rakiji. Ova stara autohtona rakijska sorta izdvaja se po tome što se od nje može dobiti rakija vrhunskog kvaliteta i svojstvene arome, ako se sa njom radi kako treba. Bez desetogodišnjeg odležavanja, Canetova rakija ne ide u promet, a njena jačina ide i do 48% alkohola. Burad su različitih zapremina, a ona najveća stara su i dva veka. Zbog toga, a i usled dužine odležavanja i rakija se razlikuje, prvenstveno po boji. Pošto svake godine deo rakije nestane iz bureta, osobine Canovke menjaju se i zbog svakogodišnjeg dolivanja nove rakije u staru burad.  





U mestu Bukovica Cane gaji sopstvene šljive na više od dva hektara  i to treba pohvaliti. Pored višestruko nagrađivane šljivovice, probali smo lekovitu orahovaču, kao i odličnu višnjevaču. Receptura je stara, a tradicija u spravljanju rakije neguje se kroz generacije. Cane, iako čovek srednjih godina, seća se kako je to davnih dana radio „pradeda Pavle“, zaposlen u kraljevačkom Vinaru. Kao uspomenu na njega, Cane je otkupio bačvu koja prima 11.000 litara, a napravio ju je taj isti pradeda Pavle. Bukovičanka Canovka dobitnica je brojnih zlatnih medalja na takmičenjima u Srbiji. Nabrojaćemo najvažnije zlatne medalje: 79. Novosadski sajam – 18.96, 75. Novosadski sajam – 18.06 bodova. Jedan je od osnivača udruženja Srpska Rakija, a učestvovao je i na prvom Rakia Festu 2007. godine. Rakiju smo pili u više navrata i, istini za volju, svaki put je bila za nijansu drugačija. Verovatno u zavisnosti od roda šljive, starosti i zapremine bureta. Takođe, svako Canetovo bure u sebi baštini osobine rakija koje su u njemu starile i prenosi njihove "gene" na nove destilate. Otuda možda i neuporediva specifičnost ove rakije. Ako, sa nekoliko kapi vode, snizimo nivo alkohola, miris će izgubiti oštrinu, a ukus postaje nešto slađi, dok se naknadni deo ukusa duže zadržava u ustima. Sigurno je to da je Canovka prirodna rakija, jaka i ozbiljna, starinska rakija od šljive Ranke i kao takva, gotovo da nema konkurenciju. 








Seasick Steve - Don't Know Why She Love Me But She Do




2 коментара: