14. 6. 2014.

Stari Hrast



Ovoga puta pohvalili bismo iskrenost proizvođača. Bez okolišanja, saznali smo da je ova rakija, koja dolazi iz samog srca Šumadije, kupaža tri netipične rakijske sorte šljive: Čačanske lepotice, Stenlija i Grosse di Felisio. Zadržaćemo se na ovoj poslednjoj sorti. Grossa di Felisio sorta je šljive novijeg datuma na srpskoj sceni. Šljiva privlačnog izgleda i visoke rodnosti, a otporna na prolećne mrazeve - jedan plod dostiže i do 150 grama. Gospodin Stevanović uvezao je ovu sortu iz Italije i jedan je od pionira koji su je upotrebili za preradu u rakiju. Možda vam je već poznato da autori ovog bloga baš i ne ljube čačanske sorte, hibride i novotarije na rakijskoj sceni, ali da pogledamo izbliza Stari Hrast. 

Firma koju vodi Čedomir Stevanović je, pre svega, vinarija, a pored šljivovice, proizvode i rakiju od kajsije, dunje i kruške. 
Stari Hrast možete naći u nekoliko beogradskih lokala, a dobitnica je i zlatne medalje na Rakia Festu, 2010. godine.
Rakija koju smo probali ima specifičan miris. Pomalo testast i slatkast, podseća na mušmule i vinogradarske breskve. Ukus blago pali, sa naknadnom gumastom aromom. Slatkoća sasvim sigurno dolazi od Stenlija, šerbetast miris od Čačanske lepotice, a biće da italijanska sorta daje tu nesvakidašnju aromu koja pomalo podseća na gumu. Tu je još buket raznolikog cveća i nešto začina.
Slatkasta nakon gutljaja, Stari Hrast može da nađe svoje mesto među desertnim rakijama. 
Na posletku, Stari Hrast je solidna rakija, pošteno proizvedena, odležala tri godine u buretu od domaćeg hrasta. Baš kao što i vino zavisi od roda, postoji mogućnost da su se svojstva ove rakije, od 2010. na ovamo, izmenila. O čemu god da je reč, čak ni ista rakija vam neće prijati uvek na isti način. Senzorna analiza u velikoj meri zavisi od čaše iz koje probate rakiju, od vašeg  raspoloženja, ili doba dana. Probajte je.


       Ocena - bronza -  75 od 100 bodova





Rambo Amadeus - Rano za Početak, Prekasno za Kraj


5 коментара:

  1. Pobogu, kakva je to aroma gume. Kao da svakodnevno probamo gumu te nam je vrlo prisutna u memoriji ukusa.
    Dakle, uz svo poštovanje, moram konstatovati da komparacija sa ukusom gume, pored toga što je neodrživa i vrlo je glupava.

    ОдговориИзбриши
  2. "...nesvakidašnju aromu koja pomalo podseća na gumu"
    Aroma u ovom slučaju = ukus + miris, možda najviše miris kad izdahnete vazduh kroz nos, posle popijenog gutljaja.
    Hvala što čitate blog Rakija, uglavnom.

    ОдговориИзбриши
  3. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман15. 5. 2022. 10:30:00

    Pricamo o rakija blogu koga prate 40 ljudi,ahahaha. Stari hrast je dobra sljiva. Dajte cugatronima sa youtubea,pa da vidite da l nije dobra

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Хвала на коментару! Узгред, Стари храст је све боља ракија. Купите ракију и поделите је људима са Јутјуба!

      Избриши