3. 3. 2014.

Povlenka




Nema boljeg načina da se počne dan od rakije i crne kafe – čućete od rakijskih veterana. Ovom kombinacijom dobijate pristojnu dozu optimizma i elana koji vas vode kroz ostatak dana. Rakije koje se piju ovako nisu ni malo slične konjaku, nisu ni tamne ni vanilaste, ne mirišu na treset, dim ili karamelu.
Krajem osamdesetih se za ovakve i slične prilike koristila rakija Povlenka iz Kosjerića. Hvalili su je ljudi da je najbolja industrijska šljivovica u Jugoslaviji, da kao rukom skida umor posle poljskih radova a da nije teška kada se popije malo više. Ta rakija dolazila je iz fabrike Povlen, napravio ju je mr Marko Ljekočević, a bila je prva šljivovica sa zaštićenim geografskim poreklom u našoj tadašnjoj zemlji. Na žalost, te rakije više nema, kada je nestala Jugoslavija, kada su se namnožile destilerije jeftine lažne rakije i kada je kriterijum potrošača naglo opao, fabrika Povlen je propala.
Pa dobro, ako se ta rakija više ne proizvodi - čemu onda ova recenzija? Pa o novoj Povlenci, o svojevrsnom tribute rakiji, napravljenoj da oda počast staroj. Na mesto nekadašnje fabrike u Kosjeriću otvorena je nova destilerija koja trenutno važi za najbolju i najopremljeniju u Srbiji. Za sve koji su ikada posetili makar jedan sajam vina ili rakije, destilerija Zarić nije nepoznanica.
Boja: Povlenka ima svetlu žutu boju sa maslinasto zelenom nijansom. Boja i ukus ukazuju da rakija nije provela više od nekoliko meseci u buretu.
Aroma: Na mirisu suve šljive i borovnice. Takođe, iako nije klekovača, oseća se i blagi miris kleke. Od začina je tu vanila, kao i miris trava od kojih se prave domaći čajevi.
Ukus: Na ukusu dominiraju suve šljive, ali i bagremov med, kao i ukus čaja od sporiša. Finiš je jako kratak, nekoliko sekundi - i to je to. Na finišu ima vanile u tragovima i ukusa kvalitetnog belog vina bez kiselosti, recimo blago barikiranog Šardonea. Prijatna rakija, iako prijatnost traje kratko jer nema dubinu starijih rakija, niti detalje i kompleksnost koje bi joj dalo dugo druženje sa hrastovim buretom.
Zaključak: Kao i što smo počeli priču, ova rakija spada u lagane rakije koja se pije za dobro jutro. Iz nje izbija svežina pokošene livade, trave na suncu i planinskog vazduha. Može se piti čista, a možete je mešati i sa čajem, limunadom, domaćim voćnim sirupima. Dobra je za početnike kao i za ljude koji ne vole ukuse i mirise koje rakijama daje hrast. Spada u najkvalitetnije jeftinije rakije na tržištu, potpuno je prirodna, dolazi iz poznate destilerije, ima prijatan ukus i miris, a za nju ne morate izdvojiti više od 8oo dinara. Best buy on the brandy shelf, rekli bi Amerikanci.

Ocena - srebro - 86 od 100 bodova
                          
Hank Williams Iii - Ghost To A Ghost - 01 - Gutter Town

6 коментара:

  1. Анониман14. 3. 2015. 00:13:00

    Apsolutno se slažem. Nema jaku razradu niti finiš, ali je i više nego pristojna. Cena je pravo iznenađenje, daleko lošije rakije su skuplje. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман17. 11. 2019. 11:07:00

    Upravo sam je probao! Posle degustacije sam pročitao ovu recenziju i u potpunosti se slažem sa njom! Dodao bih sledeće: negde na ovom sajtu, ili na facebook-u Rakija uglavnom, bio je jedan sjajan esej o tri kategorije rakija i jedna od njih je "nepotrebne" ili "suvišne" rakije (pišem iz glave pa ne mogu tačno da se setim). Dakle, najlepše za Povlenku je da je, uprkos jednostavnosti, i cenovnoj klasi u koju spada, veoma uverljivo "izmačovala" iz te neprijatne zone "nepotrebnih" pića i mogla bi biti uzorom kakvu šljivovicu želimo kad govorimo o masa produkciji.
    Slažem se i sa ocenom od 86 bodova, u apsolutnoj vrednosti, ali u relativnoj, imajući u vidu ono gore što sam rekao (niska cena i masovna proizvodnja) čista desetka!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман2. 2. 2023. 20:05:00

    Ракија је изванредна. Питање : да ли производите ракије од дуње и кајсије? Хвала, поздрав

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман22. 2. 2023. 14:27:00

    Gde može da se kupi u bgdu?

    ОдговориИзбриши