О производњи ракије нећемо да причамо много. Али надам се да сви знамо да је ракија коју обично купимо у боци већ сведена, односно разблажена водом на такозвану питку јачину. Та јачина варира од минималних 40 процената па, углавном, све до 45.
С друге стране, у индустрији вискија, нарочито оног америчког - бурбон вискија, постоји пракса паковања вискија на тзв. „јачини бурета“ што се креће од педесетак, па све до преко шездесет процената алкохола. Чему све то и шта се тиме добија? Кад се редестилат (препек) ракије сједини с буретом у својеврсном браку, може се рећи, ми на овај начин уживамо у њиховом меденом месецу.
Ракија на овој јачини омогућава љубитељу да се поиграва, да постане својеврсни блендер, купажер. Тако се с овом ракијом можемо играти спуштањем на 55, 50 или 45 процената алкохола. Самим тим, ово није само 700 милитара ракије, већ много више. Важно је да је пробамо сваки пут пошто је мало разблажимо и онда ћемо моћи да уживамо у суптилним променама мириса и укуса. Видећемо како се различити тонови и ароме помаљају, износећи комплексност ове ракије.
Наслеђе – Корени производи и пуни дестилерија Благојевић из Сврљига. Шљиве долазе из сопствених засада, бурад су од српског храста, а ракија је монодестилат што значи да је добијена од само једне сорте шљиве. Такође ракија у боци долази из једног бурета. Корене треба сипати у чашу, лагано окренути чашу неколико пута да ракија обложи зидове чаше и сачекати пар минута. Не треба нам оно бесомучно вртење које би нам само донело више алкохола у носу.
Укус: Гутљај ракије на овој јачини мора да буде јако мали, пар милилитара само. Треба пустити да се та мала количина разлије лагано по језику, заправо разблажи на самом језику, проваља по устима и лагано прогута. Доста флорална импресија, стенли, поново чоколада, шербет. Нема ничега страног на укусу, напротив.
Да видимо какви су Корени кад се разблаже с мало воде. У овом случају треба избегавати хлорисану воду с чесме, већ користити филтрирану или неку паковану воду. Ко може да приушти свежу изворску воду, још боље. Мирис је сада нешто разигранији и слађи, помаља се ту на укусу и неко лековито и зачинско биље. Чак је и утицај храста пријатнији, јер су бурад нова, али велика. Без бојазни да ћу је „удавити“, додајем још воде, да видим шта све крије ова петогодишња ракија. С обзиром на то да је ово минимално филтрирана ракија, без рађене хладне стабилизације, с додатком воде и након неколико минута, ракија постаје мало замућена. Наравно, ова "измаглица" никако не смета. Да видимо каква је сад… Укус је доста пунији, ракија питкија, а мирис заноснији. Мирис је сада најјачи адут, кандирана кора наранџе и ванила. Мислим да сам нашао праву јачину за себе. Која је ваша?
Наравно, ако желите да мало већу количину ракије Корени сведете водом на неку јачину која вам одговора, то урадите постепено и користећи дестиловану воду. Корене такође можемо да пијуцкамо из широке чаше с великом коцком леда, која ће, како се буде отапала, ослобађати различите ароме о којима смо причали. Можемо да је купажирамо (мешамо) с неким другим млађим или старијим ракијама. Ракијска сцена је зрела за маштовитост, а ракија Корени дестилерије Благојевић добар је изазов на овом плану!
Оцена - Злато - 90 од 100 бодова
Нема коментара:
Постави коментар