5. 12. 2019.

Cakijeva šljivovica


Sve je više egzotičnih rakija na tržištu. Prave se rakije od šargarepe, raznih bobica, banane, kupusa, kivija. Ovi eksperimenti su toliko nesvakidašnji da je nemoguće odupreti se znatiželji i ne probati ih. Neki od ovih destilata su zanimljivi, mogu lepo da se koristite u koktelima ili kao dodatak jelima, daju jednu nesvakidašnju notu kada se vešto ukomponuju sa osnovnim ukusom. U poslednjih nekoliko meseci probali smo dosta ovih rakijskih eksperimenata. Ako je degustacija rakije ekvivalentna putovanju, kako mi volimo da kažemo, onda je probanje ovih rakija šetnja kroz prašumu ili tundru ukusa. Nemamo ništa protiv ovakvih eksperimenata, posebno ako proizvođač sam nađe svrhu svom egzotičnom proizvodu, ako preporuči koktel ili ako pronađe idealno uparivanje sa hranom.

Ipak, kao i posle svakog putovanja, posebno ako je ono bilo izazovno za telo i duh, kod čoveka se javi potreba za povratkom kući, za prepoznatljivim predelima, ukusima i mirisima. Tako i tim Rakija, uglavnom, posle svakog rakijskog safarija potraži rakiju koja bi nas vratila korenima i koja bi nas podsetila zašto se uopšte bavimo promocijom rakijske kulture. Ipak, ako ćemo da budemo iskreni, pijenje rakije od lubenice ne bi nas inspirisalo ni na šta, sem možda da promenimo antifriz u kolima, pošto kreću hladni dani. Kako bi legendarni kantri muzičar Waylon Jennings rekao “Back to the Basics of Love”.
  Za kvalitetno uspostavljanje starog rakijskog poretka najbolje dođe šljivovica nekog vrhunskog majstora za koga znaju samo oni koji su se potrudili da saznaju. Danas je pred nama upravo takav majstor i upravo takva rakija. Šljivovica Knjaževčanina Slavomira Tošića apsolutni je pobednik Festivala rakije u Pančevu Rakija i rakijaši 2019. Ovo sjajno ocenjivanje, jedno od najvećih u našoj zemlji, okupilo je u Pančevo učesnike iz osam zemalja, a za titulu najbolje rakije konkurisalo je ukupno 436 uzoraka. Najbolja rakija od svih probanih danas je pred nama.

 
Boja: tamnoćilibarna sa zanimljivom crvenom nijansom koja je vidljiva kada se rakija izloži jakoj svetlosti. 
Miris: stare autohtone sorte iz roda crvene ranke, hrast, menta i lipa. Sjajan miris stare rakije koji nam govori da je pred nama prava stvar. Ova rakija je kupaža rakija prosečne starosti 10 godina.
Ukus: kandirana pomoradža, kesten pire, čokolada, višnje. Ima diskretne kiselosti koju zna da da dudovo bure. Razvijeni deo ukusa ide u različite nijanse kafe, gnjile kruške i urme. U kupaži ove rakije  dominantni su destilati od crvene ranke i od šljive koju u knjaževačkom kraju zovu debeljača, a jedna je od najstarijih sorti u našoj zemlji. Naknadni deo ukusa je dug i traje minutima. Litar Cakijeve rakije pije se duže nego tri litra neke prosečne šljivovice, a ako uživate u svakom gutljaju, ova rakija se ne da potrošiti.
Zaključak: Sve što treba da ima jedna šampionska rakija ovde je prisutno: slojevita, uzbudljiva. Ponovo smo otkrili rakijski biser, baš u trenutku kada smo se uželeli otkrića iz manje poznatih podruma i domaćinstava. Pored ove rakije probali smo i njenu mlađu sestru, rakiju iz "bidona", koja još nije postala komercijalni proizvod. I ova rakija je ispunila očekivanja, sjajna rakija za cenu koju ima, kupaža destilata od 7 i 8 godina, malo kraćeg aftera i malo manje raskošne pojave, ali je rakija za celodnevno konzumiranje. Ne može se baš svaki dan piti šampionka, ona je za specijalne prilike, događaje i goste. Inače, Caki je jedan od onih rakijaša sa kojim bismo uvek rado otišli u kafanu, vedar, razgovorljiv, prvak u preferansu, čovek koji može satima da priča o rakiji. Pored šljivovice pravi i vrhunske rakije od dunje, breskve, a i travarice su za svaku preporuku.

Ocena - Velika zlatna - 94 od 100 bodova

4 коментара:

  1. Da li je rakija bila samo u dudovom buretu svo vreme?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Било је старења и у храстовом, најдужи период.

      Избриши
    2. Moze li vase kratko misljenje, da li vredi prvenstveno sljivu a mozda i dunju staviti na odlezavanje (jednan deo starenja) u dudovo bure? Da li rakija osim boje dobija nesto plemenito iz dudovog bureta ili ne?

      Избриши
    3. Mislim da ipak dobija. Ni blizu kao iz hrastovog, ali ipak da, naročito ako je bure dobro, čak i isluženo. Govorim o starenju rakije dobijene od rakijskih sorti šljiva.

      Избриши