30. 12. 2015.

Šta nam je donela 2015. godina?




Kraj je godine, sabiramo utiske, podsećamo se rakijskih dostignuća, osvrćemo se na najozbiljnije probleme. Dok se osvrćemo, uglavnom gledamo napred, a tamo se naziru obrisi rakijske scene, tamo se stvara nova rakijska kultura. Stare izgleda da nije ni bilo, postojala je samo tradicija, a tradiciju valja osavremeniti, ako ništa, onda bar da bi opstala. Iz teorije evolucije naučili smo  da ne opstaju najjači, već najprilagodljiviji. Onaj ko uspe da sačuva najbolje iz tradicije i na nju primeni nove tehnološke metode i naučna saznanja, taj će biti rakijaš godine 2016. 

Protekla 2015. godina je i godina novog zakona o jakim alkoholnim pićima koji treba da počne da se primenjuje za koji dan. Videćemo šta će doneti, nadamo se samo dobra rešenja, pogotovu za male, neregistrovane proizvođače. Kao i za svaki prehrambeni proizvod, zalažemo se da rakija postane roba koja je kontrolisana, kojoj znamo poreklo i zdrastvenu ispravnost.


Da pogledamo šta ste najviše čitali tokom protekle godine, vas nešto preko 45.000 čitalaca našeg Bloga. Ubedljivo najčitaniji postovi su: „Rakijske sorte šljiva“ i „Rakijski čas“, zatim i filozofski tekst „O hedonizmu“. Inače, ovaj post je najčitaniji u Ukrajini, iz nama nepoznatog razloga, pa ovim putem pozdravljamo sve naše čitaoce u toj zemlji.

Kada je o rakijama reč, najčitaniji post godine bio je tekst o rakiji od breskve gazdinstva Paunić. Zanimljiva rakija koju retko ko proizvodi, a nama je poslužila i kao znak da treba češće da degustiramo i pišemo o voćnim rakijama (izuzev šljive).

U 2015. smo se posvetili i specijalnim rakijama; bilo je tu odličnih travarica, zanimljivih klekovača, tekstova o vinjacima... Specijalna rakija koja nam se najviše dopala je klekovača koju proizvodi Stara Pesma

Rakija koju smo ocenili najvišom ocenom u prošloj godini jeste Mlavska zora – 96 od 100 RU bodova.

Najbitniji rakijski događaj godine, bar za nas i ono čime se bavimo, bio je Balkan Urban Experience (Rakia Fest).  O ovom festivalu smo takođe pisali.

Na kraju, rakija koju bismo proglasili rakijom godine je rakija od šljive Dar Visova 15. O ovoj rakiji pisali smo početkom 2015, a odnedavno se pojavila i na tržištu u boci svedenog dizajna i uz nesvakidašnju etiketu na ćirilici. Autohtona sorta (Ranka), dugo odležavanje, registrovani proizvođač – sve ono što čini jedan ovakav proizvod celovitim.

O našim akivnostima smo vas redovno obaveštavali, radili smo koliko smo mogli, a rezultati su tamo negde, među vama. Javite nam da li su dobri. Održali smo nekoliko Rakijskih časova, posetili smo nekoliko restorana sa kojima smo podelili naš pristup uživanju u rakiji.  Nećemo da stanemo i ne smemo da stanemo sve dok kvalitetna rakija ne dobije mesto koje zaslužuje. U medijima rakije gotovo i da nema, u restoranskim menijima rakija je bezimen proizvod sumnjivog porekla. Ne preostaje nam, dakle mnogo prostora, sem na internetu, gde možemo da pišemo, fotografišemo, debatujemo -  da istražujemo rakiju.
Na kraju, da parafraziram Desanku Maksimović: Rakija je jedna velika tajna. Hajde da zajedno saznamo šta je dobra rakija i da širimo to dragoceno znanje.  

Rakija, uglavnom


Нема коментара:

Постави коментар