12. 7. 2015.

Paunić - Rakija od Breskve
Gazdinstvo Paunić iz Grocke poznato nam je od ranije po nagrađivanoj rakiji od kajsije. Na stranu to što lično ne vapim za bilo kojom rakijom od kajsije, ovoga puta pažnju mi je privukla njihova rakija od breskve. Evo i razloga zašto.

Rakija od breskve spada u grupu rakija od koštičavog voća, baš kao i najzastupljenija šljivovica, ali se na breskovaču ne nailazi tako često. Udeo šećera u plodu breskve ide i do 13%, baš kao i udeo koštice. Ista ova koštica jednako je štetna kao i kod šljive, jer je prisustvo amigdalina značajno, pa ako ova supstanca u većoj meri (razložena na štetnu cijanovodoničnu kiselinu i benzaldehid) pređe u krajnji destilat, govorimo o zdravstveno neispravnoj rakiji. Samo ime podroda roda Prunus, kojem pripadaju breskva i badem, naziva se Amygdalus. Inače, od 100 kg bresaka može se dobiti od 8, pa čak do 16 litara rakije jačine 45% alkohola. 


Kod breskovače je poželjno kupažirati rakiju od više sorti breskve, pa čak i same plodove različitih sorti ukomljavati zajedno. Takođe, dobro je što Paunićeva rakija ima 43% alkohola, jer rakija od breskve sa 40% alkohola ima otužni ukus. Dok kajsijevača postaje kvalitetnija sazrevanjem u hrastovim buradima, kod breskovače to nije slučaj, pa je dozvoljena i korekcija boje karamelom. Kod breskovače Paunić, obojenost je posledica odležavanja u dudovom buretu. 
 
Boja je zlatno-žuta.
Miris zrele kruške, ruže i, iznad svega, breskve.
Ukus rakije je prijatan i osvežavajuć, blago slatkast i nakiseo. Ima tu nota jabuke i meda, dok je nenapadna sortna aroma breskve prisutna u dovoljnoj meri. Ljubitelj sam mirisa degustacione čaše nakon što popijem rakiju, jer taj miris donosi vrednu informaciju o tome od čega se sastoji osnova rakije. Prazna čaša posle popijene Paunić rakije miriše na gusti sok od breskve.
Fraza da rakija treba da podseća na ukus voćke od koje je proizvedena, i to kad je zagrizete, ne mora da bude tačna. Hiljade hemijskih i fizičkih procesa koji se događaju prilikom ukomljavanja i destilacije, pa  hiljade pri tom novonastalih jedinjenja, čine konačni ukus rakije. Taj ukus ne mora da bude isti kao primarni ukus voća; naprotiv, to često zna da bude pokazatelj da je voćna rakija veštački aromatizovana, ili da čak nije nastala od voća. 
Ova delikatesna rakija, blago rashlađena, takođe je dobar izbor za neki od sve popularnijih rakijskih koktela. Eksperimentišite. Od kvalitetne rakije kao što je ova, sigurno nastaje i dobar letnji koktel.

                             Ocena – Velika srebrna – 88 od 100 bodova

Frank Zappa - Peaches en Regalia
  

Нема коментара:

Постави коментар