30.03.2015.

BB Bela Ljuta

Firma BB Klekovača iz Bajine Bašte najpoznatija je po rakiji klekovači koja se proizvodi u dve varijante. Bela ljuta je nešto novo što ova firma nudi, a punjena je 2011/2012. godine. Za kratko vreme uspela je da osvoji i nekolike nagrade, npr. zlatnu medalju na nedavno završenom prvom "blind taste" ocenjivanju u Novom Sadu pod nazivom "Koji domaćin peče najbolju rakiju". Krajem 2014. godine društveni žiri Festivala srpske rakije dodelio joj je veliku plaketu za najbolju šljivovicu. Takozvana „bela“, zapravo bezbojna šljivovica nije naročito cenjen proizvod na našem blogu, ali joj treba posvetiti pažnju. Šljivovica, pogotovu od Požegače, prosto vapi za hrastovim (ili bar dudovim) buretom. I u njemu, ako se strpi i provede barem tri godine, dobija boju i aromu koja upošljava sva čula. Ovako, ostaje samo da joj tražimo mane, ili, napotiv, uživamo u onome što ova rakija ima da ponudi.

Miriše jako i mlado, biber, mlevena ljuta paprika. Sorte šljiva od koje je proizvedena ova rakija najverovatnije su Požegača i Čačanska Rodna. Prazna čaša takođe lepo miriše na šljivu.
Pali na grlu, jaka je – sadrži 45% alkohola. Poželjno je razblažiti je sa malo vode. Mlada, ljuta, jaka - tri su reči koje, na prvo probanje, najbliže opisuju ovu rakiju. Nema nekog slojevitog uživanja u njoj, traženja skrivenih aroma za koje očekujemo da nas inspirišu... Bela ljuta uopšte nije loša rakija, naprotiv. Naravno, ako obavezno uzmemo u obzir i cenu, što nije zanemarljiv faktor. Treba se malo navići na nju i prihvatiti je takvu kakva jeste.
Takođe, čitajući naše tekstove možete primetiti izvesnu društvenu „klasnost“ u vezi sa poređenjem aromatskih nota koje se mogu naći u starim rakijama. Tako se, na primer, mirisni tonovi porede sa retkim začinima, tropskim voćem, nesvakidašnjim namirnicama i neobičnim biljkama, a često i same rakije cenovno stoje jako visoko. Za promenu, evo jedne rakije koja opravdava imidž pića „običnog čoveka“. To piće ne mora da bude nekvalitetno i sumnjivog porekla da bi bilo pristupačno svakom kupcu.

                                      Ocena – srebro – 84 od 100 bodova

Traktorkestra - Oh, Slivovica


Нема коментара:

Постави коментар