22. 5. 2014.

Đorđeva Rakija



Ako ste mislili da sumnji nema mesta na ovim stranicama, pogrešili ste. Takođe, primetili ste da na ovom blogu možete naći samo pozitivne recenzije, tekstove o dobrim rakijama. Razmišljajući o tome, došli smo do zaključka da se većina loše spravljenih rakija prodaje nelegalno ili polu-legalno, van tržišta, i da njima ne bi trebalo posvetiti pažnju. Opet, to ne znači da u prodavnicama ne možete naići na lošu rakiju sa sve etiketom, bar-kodom i akciznom markicom. I četvorocifrenom cenom.

Đorđeva rakija iz Užica. Flaša od litra, rakija od šljive, navodno 19 (devetnaest) godina stara. Šta je u pitanju? Uvereni smo da rakija sadrži deklarisani procenat alkohola (47%), a što se tiče godina starenja, to ne možemo da potvrdimo. Biće da je proizvođač pomešao veću količinu mlađe rakije (do tri godine starosti) sa starijim destilatom, te brže-bolje napunio flaše, upadajući u zamku: kupaža nije stigla čak ni da se harmonizuje. U staklenoj ambalaži pogodnoj za čuvanje jakih pića, događa se samo stabilizovanje, dok o oplemenjivanju nema ni govora. Prevrele sirovine namenjene destilaciji zapravo su supstance sačinjene od više sastojaka. Sve one su nosioci mirisa i ukusa, onoga u čemu mi uživamo kada pijemo rakiju. Da vidimo u čemu možemo da uživamo u ovoj rakiji?


Boja rakije deluje isprano, a sama tečnost nešto je ređa, ali bistra.
Miris: nasrtaj na čulo mirisa, pored samog alkohola, vrše i drugi sastojci – aldehidi koji prosto štipaju. Čini se da je proizvođač tokom druge destilacije propustio odvajanje prve frakcije. Posledice se osećaju – miris je nedopadljiv, vodnjikav, hlebast i bljutav.
Ukus je nešto bolji, ali ljut i oštar, naročito na prednjem delu jezika. Mirođija i prezrelo voće u tragovima.
Ipak, postoji jedna dobra okolnost u svemu ovome. Đorđeva rakija jeste upotrebljiv destilat koji je mogao biti zanatski dorađivan malim „trikovima“, ali izgleda da nije. Ovako, ona je samo seljačka rakija namenjena svakodnevnom nazdravljanju. Što i ne bi bio problem da cena nije previsoka. Probajte što više različitih rakija. Tek onda možete da kažete šta je dobro za vas.  

            Ocena - nema dovoljno bodova za medalju - manje od 70 bodova 




Autogeni Trening - Očima Verujem

Нема коментара:

Постави коментар