6. 4. 2014.

Zlatna Biserka


 
 

Ovako. Svi vi koji ovo čitate i smatrate da nema bolje rakije od one u čijem je nazivu  jedna ptica grabljivica i one u čijem imenu je insekt - opnokrilac, slobodno ne nastavljajte sa čitanjem. Vratite se svojim omiljenim rakijama i pijte ih još neko vreme. Onda svratite.

Da se razumemo: nemam ništa protiv navedenih rakija; njihov kvalitet je neosporan i više puta dokazivan na festivalima. Radi se o nečem drugom, a to je osećaj da u javnosti postoji dominacija nekoliko brendova, što se može razumeti ako se radi o automobilima, mobilnim telefonima, svemu onome što se ne proizvodi kod nas. Kada je rakija u pitanju, to ne bi trebalo da je slučaj.

Zlatna Biserka nije nova, a na sreću ni mlada rakija. U svakoj boci miruje deset godina star destilat Madžarke i Čačanske rodne. Čačanske rodne?! Nastala iz braka Madžarke i Stenlija (Stanley) početkom šezdesetih godina prošlog veka, Čačanska Rodna, već duže vreme opravdava svoje prezime. Rakijski čistunci odmah vrte glavom i pitaju: "A, gde se dedoše autohtone sorte?" Pri tom, zaboravljaju se važnije stvari. Liberalizovanom proizvodnjom rakije dobili smo nacionalni brend, ali neujednačenog kvaliteta, jer nema ko ne peče rakiju. Istini za volju, ta je rakija najčešće jako loša. Problem je pre u postupku proizvodnje koji nije valjan, nego u sortama šljiva.

 

Zlatna Biserka dolazi nam  iz Arilja, gde je u Milićevom Selu proizvodi firma Metalflex. Da ne komentarišemo efektan dizajn flaše o kojem se prilično pisalo, nagrade koje ova rakija osvaja već desetak godina...  Mi smo tu zbog ukusa i pili smo je iz takozvanog, komercijalnog, litarskog pakovanja.      

Boja: u skladu sa očekivanjima, boja je ćilibarno-žuta, a rakija je bistra.

Miris: intenzivan, blago zeljast i mahovinast. Još vlažni presečeni panj, mahovina i kiselkast nagoveštaj sveže trave. Sa malo vode, miris dobija livadsku floralnu notu.

Ukus: O ukusu Biserke vredi govoriti. Čak i sam prvi ugriz zaokružen je  i razvijen. Trava, najavljena u mirisu, ne bocka; naprotiv: ukus je kompleksan, a finiš suvlji nego što se očekuje. Hrast, žalfija i suvo grožđe, samo su deo atmosfere koju donosi ovaj aftertaste. Dovoljno suv i dug, začinjen sušenom kajenskom čili paprikom. Snažan digestivni utisak Zlatne Biserke možete upotpuniti uz crnu čokoladu sa suvim višnjama. I nemojte je piti stalno, već samo kada poželite.

 

        Ocena - srebro - 81 od 100 bodova  

 

 






9 коментара:

  1. Анониман8. 2. 2016. 14:31:00

    Rakija je vrh,tj po mom ukusu!

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Вероватно јако тешко. Обратите се произвођачу!

      Избриши
  3. Meni donosio neki lik, tad sam i cuo prvi put i navukao se, alk pri sledecoj vecoj narudzbini neko nije odradio svoj posao te sam dobio neko djubre. Kako mogu sa narucim? Ambalaza nebitna, nije za poklon

    ОдговориИзбриши
  4. Veoma je kvalitetna. Meni je prijatelj poklonio.boja,ukus,smek,boja sve je na nivou. Ocena 10 od 10

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман7. 10. 2022. 12:47:00

    Одлична! Питка!

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман22. 2. 2023. 16:38:00

    Ambalaza neprenteciozna samim tim divna, cena prihvatljiva, rakija ukusa kakvog zamisljas da ce biti

    Za preporuku!

    ОдговориИзбриши