Шта је то шумадијска шљивовица? Према техничкој спецификацији усвојеној 2019. године, то је ракија која мора бити добијена од сорте црвена ранка (најмање 20%), затим још и чачанска родна и чачанска лепотица. Идеја је да се добијени препек (редестилат) рађен на бакарним казанима запремине 100-1000 литара и који има изразит потенцијал за старење, остави у бурадима од српског храста китњака запремине 500 до 1.000 литара најмање годину и по дана. Наравно, све преко тога може само да допринесе квалитету ракије. Општине које чине географско подручје за производњу Шумадијске шљивовице јесу: Аранђеловац, Топола, Град Крагујевац, Кнић, Баточина, Лапово и Рача. Потребно је још знати да „право употребе регистроване географске ознаке Шумадијска шљивовица припада свим произвођачима који исту производе у складу са техничком спецификацијом и који су уписани у Регистар географских ознака као овлаштени корисници“.
Са шумадијском шљивовицом Завет упознали смо се на премијери одржаној у оквиру децембарског, сад већ легендарног, фестивала Distillery Masters у београдском хотелу Хајат. Како је тамо било, погледајте овде. Такође, о овој ракији говорили смо детаљније у новогодишњој видео дегустацији на нашем каналу. Препознатљив дизајн боце, црвена етикета на ћирилици, запремина 700 милилитара, а јачина 43% алкохола.
Ракија која је пред нама старила је четири године, а ово је тек прва серија од 950 боца. Биће право задовољство чекати на нове лотове који нити могу нити треба да буду исти. Иако стандардизоване, шумадијске шљивовице могу се разликовати између себе по уделу сорти у купажи, алкохолној јачини, али и годинама старости. Такве боце у будућности могу се поредити по ароматским карактеристикама, предвиђамо да ће ту бити и колекционарских примерака. Лепа година за ракијску сцену Србије је пред нама.
Оцена - Злато - 92 од 100 бодова
Нема коментара:
Постави коментар