24. 6. 2020.

Šljivovica Biser Toplice



Srpski hip hop muzičar i tekstopisac iz Kuršumlije Dušan Koprivica, poznatiji kao Ćače (stilizovano Cache), odrepovao je u svojoj legendarnoj pesmi Kakvu sam rakiju pek’o sledeći stih:

“Izdvojio sam Moravku, svaku lepu ko sliku,
nisam hteo da pečem stenlej i dženariku”. 

Ovim je naša autohtona šljiva moravka dobila potkulturni tribute iliti počasno pominjanje. I to ne bez razloga. Moravka nije ništa manje popularna od požegače i crvene ranke kada zađete u sela oko Prokuplja, Kuršumlije i Blaca. To je kraj koji još uvek nosi svoj srednjevekovni naziv Toplica. Ovaj region dobio je naziv po reci Toplici koja je najveća leva pritoka Južne Morave. Ovde je carstvo šljive moravke u kome seljaci ostale sorte šljiva zovu moderne sorte, čak i one koje su na tlu Srbije vekovima. Sve sem moravke je novotarija.



Sudeći po njenom izgledu i svojstvima, moravka je bliska rođaka požegače od čije prefinjenosti je izdvaja nešto ruralniji miris i ukus, koji je približava njenim divljim precima. Ime je dobila iz svoje prapostojbine, naime, nastala je na bregovima koji se izdižu istočno od Velike Morave, u okolini Petrovca na Mlavi. Odatle se širila dalje, rečnim koritom do Toplice. Ovde je dala najbolje aromatske rezultate. Stablo, list i plod liče na požegaču. Voli ista zemljišta kao i požegača i isto kao i ona na slabijem terenu ostaje kržljava. Plod je iste krupnoće, ali se koštica nešto slabije odvaja. U nečemu je čak i bolja od svoje rođake - pokazuje veću otpornost na bolesti, posebno na plamenjaču.
Za današnju priču i recenziju pred nama je šljivovica napravljena u putpunosti od ove šljive. Rakija Biser Toplice dolazi iz okoline Blaca, iz sela Kaševar, a pravi je mlad i perspektivan rakijaš Dušan Rakić.
Šljiva je brana u punoj tehnološkoj zrelosti, a podbirana je četiri puta. Ovo je bitno pošto kada se šljive beru odjednom u sirovinu ulaze i one koje nisu sasvim zrele što utiče na kvalitet destilata. Iz šljive su odstranjene koštice, a prepek je urađen na 68% stepeni. Destilat je ispečen 2018. godine, odležavao u novim hrastovim buradima. Sve je urađeno po propisu.




Boja: boja zlata, čista i prozirna
Miris: tipičan za sortu, sa blagim mirisom lipe, kamilice i meda. Prijatan i postojan. Miris hrasta je solidno prisutan pošto se radi o rakiji iz novog i neisluženog bureta.
Ukus: zaokružen i izbalansiran. Iako je rakija samo dve godine stara već je pokazala izuzetan potencijal. Na ukusu ćemo naći vanilu, bademe, note južnog voća, pre svega mandarine. Ono što se nama naročito svidelo je prisustvo četinarskih tonova koji dolaze iz činjenice da su šljivici iz kojih dolazi sirovina za ovu rakiju na velikoj nadmorskoj visini (čak 800 metara). Prijatan biberasti after koji traje nekoliko sekundi.
Zaključak: uželeli smo se dobrih mladih rakija, imamo utisak da ih je sve manje, pre svega zbog želje proizvođača da na brzinu zaokruže i finiširaju mladu rakiju da bi je izneli je na tržište. Ovo je rakija koja je napravljena da stoji, da sledeća tura bude još bolja, a ona posle nje da ima šampionske karakteristike. Čekamo je za 3 do 4 godine, onda će i ocena biti veća.

Ocena: Velika srebrna - 88 od 100 bodova

4 коментара:

  1. Miris hrasta je ''solidno prisutan''... to po meni znaci da ce posle pete /seste godine BAS dominirati!!Zar nije bolje mlado bure doooobro ispariti sa parom , pa tek onda sacekati rezultat!!Ako bilo STA dominira... pa sta je onda sa najvaznijom stvari kod odlezavanih destilata.. ato je Balans!Samo balans vodi do savrsenstva zvanog CLASIC!!

    ОдговориИзбриши
  2. Dobar dan i poštovanje za vaš rad!
    Pratim vas i zaista sa uživanjem čitam sve vaše objave.
    Što se tiče šljive moravke mislim da je mnogo sličnija crvenoj ranku nego li požegači i preporučio bi svakom proizvođaču rakije da je zasadi u svom šljiviku.
    Veoma je dobra rakija i kad se u staklu čuva.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман24. 6. 2021. 14:24:00

    Zanimaju me samo koji je kriterijum kod ocena i procena.Ako je ta rakija 88 kao potencijal vrhunskoj zasto su mnoge rakije vise ocenjene (da li je razlog godina) a prepune su kiselina...Svaka cast momku koji je radio ali mislim da vam kriterijumi nisu najbolji.Ukoliko je prof. Nikicevic oceni kao zlatnu nelogicno je da je kod vas veliko srebro...a ne pricam napamet jer sam pio "zlatne" rakije koje ste ocenili...Ovo je samo malo digresija,nije nista drugo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман24. 6. 2021. 17:18:00

      Ne razumem vase pitanje. Momci ocenjuju do 100, Nikicevic ocenjuje do 20, razlika u kriterijumu svak svoj stav ima. Po Nikicevicu 88 bi bilo 17.6.

      Избриши