Svedoci smo porasta broja takozvanih mini i
mikro kraft pivara. Ovaj se izraz neopaženo uvukao u rečnik
gradskih momaka, ubrzo zatim i u karte pića viđenijih lokala, istovremeno i u ugostiteljske
časopise i internet portale. Kao i uvek kad se susrećemo s nečim novim, valja
krenuti od samog početka. Ako reč craft na engleskom jeziku znači zanat, veština, onda je kraft pivo zanatsko pivo. A, kakvu smo rakiju mi u
Srbiji pili poslednjih vekova, naročito pre i posle XX veka? Upravo z a n a t s k u. U čemu je, dakle, problematika?
Možda u tome što smo tokom prethodna dva veka skoro isključivo pili pivo proizvedeno u nekoj pivari (čitaj:
fabrici), a kupovali ga u prodavnici. Pivo je bila i ostala novotarija za koju se
podrazumevalo da moraš dati novce, živeo na selu ili u gradu. Primera radi, kad je 1928. godine u beogradskom restoranu Kolarac čaša piva koštala dva i po dinara, stara šljivovica koštala je dinar i po.
Čim čujemo tu reč kraft,
naviru nam asocijacije tipa: proizvedeno s ljubavlju, u ograničenim količinama,
mala burad, porodični podrum itd. Pa, zar sve ovo nisu odlike najvećeg broja
srpskih rakijaša? Zar baš ovakve nisu skoro sve zvanično najbolje ocenjene
rakije? Problem je dakle u tome što je rakija kroz svoju istoriju većim delom
bila kraft, odnosno zanatska (domaća!), a pivo nije, pa je stoga zanatsko pivo
„nova igra u gradu”, a
rakija tek dosadno, uobičajeno piće sa sela. Da se malo poigramo i preformulišemo Marksovu 11. tezu o Fojerbahu: Rakijaši su do sada različito
tumačili pojam „kraft”,
a stvar je u tome da se on primeni!
Vreme je da zaključim.
Najviše volim da popijem politički
nekorektne rakije. To su one šljivove prepečenice koje su starile više od dvadeset godina u hrastovom ili dudovom buretu, dobijene od autohtonih
rakijskih sorti šljiva, bez strogog odvajanja frakcija prilikom
prepeka. Bez korišćenja enoloških sredstava: kvasaca, enzima i hrane za kvasce.
Naravno, ne treba smetnuti s uma zašto je korišćenje ovih sredstava bilo
nepotrebno: prvo, zato što nisu bila široko dostupna, a drugo (i važnije), zato što
atmosfera nije bila zagađena kao danas, a autohtone sorte voća se nisu hemijski
tretirale. S druge strane, sve što se u
radijusu od 500km ispusti u atmosferu, na koncu dospe i na voće. Ako voće
operemo, što se danas obavezno mora raditi, opraćemo i dragocene divlje kvasce,
pa ne preostaje ništa drugo nego dodati selekcionisane kvasce, hranu za kvasce
itd. No nemojte zameriti, ovo nije tekst o njima, već o prošlim vremenima i
rakiji koja je ta vremena preživela. Domaćinski negovana rakija nema rok
trajanja.
Lepo objašnjeno. Dubiozno ste ovo razradili, tera na razmišljanje. ..... I dosta razmišljanja, odo ja da cugnem nešto zanatsko. Pardon, kraftovano.
ОдговориИзбриши