Nema pića koje ima veći potencijal da postane vrhunski proizvod naše rakijske tradicije, a da je više zapostavljen, od rakije od jabuke. Jabuka, pored kruške i šljive, spada u ono voće kojem još nisu potpuno izumrle autohtone varijante, pa je tako u voćnjacima Srbije još moguće naći kolačaru, đulu i đulicu, budimku i senabiju, petrovaču i zelenku. Sve ove stare sorte jabuka, pomešane zajedno, u kljuku ili matičnom soku, daju vrhunski potencijal za nešto što, posle pristojnog odležavanja u hrastovini, postaje sami vrh kvaliteta.
Pića od jabuka
poznata su širom sveta i skoro svuda su izborila poštovanje edukovanih
ljubitelja jakih alkoholnih pića. Najpoznatiji su francuski kalvados, američki epl-džek i
britansko jabukovo vino – sajder. Zanimljivo je reći da su Srbi još u XIX veku
proizvodili sajder, odnosno vino od jabuke koje su zvali jabukovac. Ovo piće je bilo naročito popularno u krajevima gde nije
bilo grožđa.
Da su naši
proizvođači u poslednjih nekoliko godina uvideli mogućnost postizanja vrhunskog
kvaliteta od destilata jabuke i jabukovog soka pokazuje i prva mesta, zlatne
medalje i pohvale za stare jabukovače. Pored kvaliteta, proizvođači se više ne
stide da rakiju od jabuka ponude kao svoj premium proizvod, kao nešto što nije
nastalo iz nužde, već kao proizvod kojim se destilerija ponosi.
Upravo takva je i
jabukovača Ognjena koju proizvodi i
neguje destilerija Braća Tomašević iz Prijepolja. Reč je o maloj, porodičnoj
firmi, čiji su osnivači i vlasnici braća Vukosav i Miloš Tomašević. Proizvodnja
rakije od voća je višedecenijska, moglo bi se čak i reći viševekovna porodična
tradicija, jer datira još od kraja XIX veka. Destilerija se nalazi u selu
Ivanje nedaleko od Prijepolja, gde se uzgaja i deo voća namenjenog za preradu u
rakiju. Tomaševići proizvode kvalitetne i više puta nagrađivane rakije od
šljive, dunje, jabuke, kajsije, maline i kruške. U budućnosti ćemo predstaviti
još rakija iz ove radionice rakije, ali sada nas pre svega zanima premijum
jabukovača.
Ova rakija se
proizvodi od starih sorti jabuka, baš kao i što piše u stručnoj literaturi,
najbolja rakija se dobija kada se kombinuje više vrsta jabuka, različitih nivoa
slasti i kiselosti. Što se načina ukomljavanja tiče, on je tradicionalni, što
podrazumeva ukomljavanje samog ploda jabuke, a ne matičnog soka. Destilacija je odrađena perfektno. Rakija je
starila u hrastu 5 godina.
Boja: boja zlata
Miris: svež i jasan miris jabuke, nema primesa
ničeg gnjilog ili otužnog. Lep miris koji podseća na jabuke iz rerne i kolače
na bazi jabuke.
Ukus: prijatna slast na samom početku,
čista i sveža. Ukus se razvija
vremenom i potrebno je ovu rakiju pustiti da "prodiše". Kompleksniji ukusi javljaju se sa protokom vremena: kruška, vanila, cimet, suva breskva. Prijatan
dodir slanoće na samom kraju naknadnog dela ukusa. Nema ničega što štrči, cela
aroma je zaokružena a impresije integrisane u celokupni doživljaj.
Zaključak: Jabukovača Ognjena je rakija idealna za
početak puta kroz srpske rakije od jabuke. U njoj su vešto spojeni ukusi i
mirisi tradicionalnih, seoskih rakija od jabuke i aroma koje poseduje
francuski kalvados.
Ocena - Zlato - 92 0d 100 bodova
Нема коментара:
Постави коментар