6. 3. 2015.

Anteria




Anterija - (tur. entari, arap. 'antari) vrsta starinske gornje (muške i ženske) haljine s dugačkim rukavima. (M. Vujaklija)

Artisani destilerija postoji, tako nas obaveštava etiketa, od 1957. godine. Pogon je smešten u selu blizu Kruševca, u podnožju Jastrepca.
Rakija koju smo pili stara je pet godina, a njena jačina je 40% alkohola.

Boja: Ne baš kristalne bistrine, dok je boja prijatna, ćilibarno žuta.  
Miris: Prvi miris je jako floralan, kiselkast i zeljast. Zatim postaje jako tipičan za Čačansku rodnu. Pomaljaju se mirisi hrasta, ruže, Ranke, Čačanske Lepotice, nečega što podseća na žvakaću gumu i veštačke arome. Rečju, utisak je da ovde ima svega od šljiva sem Požegače. Ne znači da nje u sirovini za preradu u rakiju ni bukvalno nema, ali nema one distinktivne note koja krasi sve kvalitetnije rakije proizvedene od ove sorte.
Ukus: Čak ni na ukusu ne dobijamo tipičnost Požegače na koju smo navikli. Kada je pustimo da malo odstoji u čaši, dobijamo zanimljive note višnje, narandže, ali se od herbalnosti ne može uteći. Impresija nečeg gorko-zelenog sa notom dima, jer ipak radi se o barik buradima. S druge strane, ukus u ustima ostaje nekoliko sekundi, a prazna čaša miriše na rakijske sorte šljiva, najviše na Ranku. 

Ovo je izgleda trend - maskiranje sortnih aroma do neprepoznatljivosti, isticanje godina starenja u barrique buretu i taj novi, (možda i previše) poboljšani ukus.
Ako bismo je uporedili sa filmskom umetnošću, Anteria ima svoju, na momente originalnu priču. Problem je u tome što ovakvu radnju nismo očekivali posle prethodno pogledane najave za film. 


                                        Ocena - srebro - 82 od 100 bodova





Petar Ugrin - Silhueta Nekdanjosti





2 коментара:

  1. Kao što postoje hektolitri rakije od dunje, a u istom trenutku proizvođači dunja nemaju kome da prodaju robu, tako postoje i hektolitri rakije od šljive Požegače a nema novih zasada, nema organizovanog otkupa, nama subvencija države za njeno gajenje. Na sajmovima rakije dve trećine destilata navodno potiču od ove šljive, takođe, kao po naredbi proizvođeči govore da je šljiva iz Osečine. Pa, nema je više ni u Osečini. Prestanite sa izmišljanjem, poštovani destileri, ili uradite nešto za očuvanje šljive u koju se toliko kunete

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман15. 12. 2023. 18:44:00

    Алал вам вера на овом коментару... Ја сам ове године оставио сам једно буре од 225 литара дестилата маџарке, пртходних година мало више и она ми служи у купажи максимално до 15%... Нема је ни за лек....

    ОдговориИзбриши