7. 2. 2015.

Zenit prepečenica





Pisati o Zenit prepečenici pomalo je nezahvalan zadatak. Naime, Zenit je firma koja proizvodi voćne rakije sa sedištem u Ćupriji. Do sada, ovo ime ovenčano je brojnim nagradama, recimo srebrnim šampionskim peharom na 79. Novosadskom Sajmu za visok kvalitet i najširi ocenjen asortiman prirodnih rakija.  Odmah treba reći da ova firma zauzima mesto na sceni po širokoj lepezi voćnih rakija, ali mi se ovde, bar zasada, bavimo šljivovicama, pa ćemo vam predstaviti Zenit prepečenicu. Ona dolazi u lepoj 0.7 boci, etiketa je prepoznatljivog dizajna, a jačina rakije je 40% alkohola. 

Miriše na različito voće, cvetove i nekoliko sorti šljiva. Na ukusu podseća na vinjak, pa se vrzma misao da je nečim poboljšavan ukus. Nečim prirodnim, svakako: vanila, orah, hrast... Prazna čaša miriše na pekmez od šljiva i to je dobar pokazatelj.
Ukus je, kao što smo pomenuli, blago konjakast, a rakija mlada, što dovodi do zaključka da je proizvođač pribegao svojevrsnom poboljšavanju arome, pa i boje. Kuleri, bonifikatori – nadamo se da ovoga u Zenitovoj rakiji nema. Ipak, ova rakija cenovno stoji dosta nisko, pa nekim manama treba progledati kroz prste. 

Izgleda da je šljivova rakija najslabija karika ove firme. Pored visoko nagrađivane unikatne rakije sa cvetom gloga, retke rakije od divlje kruške, rakije od bobica zove, ova prepečenica jednostavno nema šanse da se izbori za svoje mesto. Žao nam je što nismo u prilici da degustiramo i ocenimo šljivovu rakiju „ranku“ koju je, ne tako davno, proizveo Zenit i osvojio zlatnu medalju na manifestaciji koju je organizovalo Srpsko Vino 2012. godine. Moguće da je u tragovima ima i u ovom izdanju. Inače, na dosadašnjim rakijskim dešavanjima probali smo ostale rakije ovog proizvođača i gotovo sve su bolje od ove. Možda ćemo se u narednom periodu osvrnuti i na neke od njih. 


                                    Ocena – srebro – 83 od 100 bodova




Nikola Vranjković - Bunar Želja ne Postoji






 

Нема коментара:

Постави коментар