Volimo rakijaške posete krajem
avgusta, da dodatno začinimo toplo i bezbrižno leto. To su ona popodneva
obasjana suncem koje tada više ne prži toliko, pa se komotno za nekoliko časova
može obići jedno seosko gazdinstvo. Čeda Đurđević s ponosom živi u svom selu na
tri kilometra od centra Valjeva, Rađevom Selu. Nekada se ovo selo prostiralo do
centra grada, a to što se poslednjih decenija Valjevo širi na račun Rađevog Sela,
za to – kaže nam Čeda, nije on kriv.
Đurđevići ovde žive i peku rakiju od kraja XVIII veka, a pisani dokazi postoje
još iz 1832. kada je, prema turskim poreskim knjigama, Marija Đurđević plaćala porez na rakijski kazan.
Pčele na jednu, ovce na drugu
stranu, a u kancelariji miris dobre rakije. A, tek da vidite kakva je to
kancelarija u objektu iz XIX veka, okružena buradima punim kvalitetne rakije.
S Čedom smo, kao već stari
znanci, o mnogo čemu razgovarali, uglavnom o rakijskim temama: npr. u čemu je tajna
dobre klekovače? Ili: Može li se održati organska proizvodnja šljiva, pa tako i
rakije? Nekoliko čašica razgovora, jedna za drugom.
Uživanje smo započeli popivši po čašu specijalne rakije od jabuke s dodatkom lipovog meda i cveta lipe. Jedva
čekamo zimu, pa da u toplini sobe „popravimo“ omiljeni čaj ovom miomirisnom
kapljicom. Originalno piće, nema šta.
Točili smo i rakiju od požegače
direktno iz bureta, degustirali, upoređivali uzorke i potvrdili da, kad imate s čim da
radite, rakijske kupaže uvek budu raskošnije od monodestilata. Takav jedan
proizvod je Čedina rakija od organske šljive, o kojoj možete da se obavestite u
posebnom tekstu. Ipak, najveći i najprijatniji šok za čula usledio je kad smo
probali klekovaču koja je u odnosu na flaširanu (inače odličnu verziju) starila
duže za oko godinu dana. Kakva šetnja kroz lepezu aroma od soja-sosa do tople
vanile! Došli smo do zaključka da bi Srbija kao originalan rakijski proizvod pre
trebalo da ponudi klekovaču nego dunjevaču. Da se malo našalimo: Bolje šljiva +
kleka, nego dunja + šećer! Birajte piće, probajte Čedine rakije.
Svaka cast
ОдговориИзбришиSvaka cast
ОдговориИзбришиNeg'ja to ne degustirah?
ОдговориИзбришиDomaćine, svaka čast!
ОдговориИзбриши