Rakije
manastira Kovilj su jedna od uspešnijih marketinško-poslovnih priča naše
rakijske scene. Imaju odličan dizajn, urbani pristup, jako dobru distribuciju,
planski nastup na tržištu. Tako nešto može da posluži kao primer drugim
proizvođačima.
Inače,
manastir se nalazi na dvadeset kilometara udaljenosti od Novog Sada.
Osnovan je u XII veku, a njegov osnivač je, po predanju, Sveti Sava.
Manastir je posvećen svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu i pod zaštitom
je države kao spomenik kulture od 1949. godine. U sklopu manastira
nalaze se kapelica posvećena Svetoj Petki, i velika kapela posvećena
Atonskim Svetiteljima na Svetoj Gori. Poznat je po svom dobrotvornom radu, u
sklopu manastira je oftalmološka klinika, centar za pomoć licima obolelim od
bolesti zavisnosti, ekonomija sa šumom, oranicama i voćnjacima. Manastir Kovilj
je jedan od najbrojnijih muških manastira, bratstvo broji oko 30 monaha, od
kojih solidan broj ima visoko obrazovanje.
Monasi manastira Kovilj poznati su po manastirskoj rakiji koju prave od voća iz manastirskih voćnjaka. U destileriji manastira Kovilj proizvode se: dunjevača, viljamovka i kajsijevača, šljivovica, slatki liker od zelenog oraha i rakija od jabukovog soka tipa kalvados. Ova rakija odležava tri godine u hrastovom buretu i predstavlja ekskluzivni proizvod. Na petom Rakija festu posetioci su ovu destileriju proglasili najboljom na manifestaciji.
Kao što je poznato, blog Rakija, uglavnom smatra šljivovicu ličnom kartom svake destilerije, pa će predmet našeg interesovanja i kod manastirske destilerije biti upravo šljiva. Bocu smo kupili u diskontu, košta 1.600 dinara i evo šta mislimo o njoj.
Boja:
tamno braon. Vrlo moguće da je dorađivana karamelom ili hrastovim
daščicama. Ne odgovara mirisu i ukusu pošto ukazuje na mnogo stariju rakiju.
Miris: intezivan
miris drveta, hrasta pre svega, trebalo bi da odražava miris stare, odležale
rakije. Miris višanja u čokoladi, drveta, piljevine, laka za nameštaj.
Ukus: čokolada,
crveni biber, suve šljive, mnogo hrasta. Impresija prirodnog pojačivača ukusa
koji se dobija kuvanjem daščica hrasta, kore oraha, lešnika i sličnih prirodnih
bonifikatora. Prilikom degustacije na slepo, ovu rakiju možete lako zameniti sa još
najmanje tri slična proizvoda, rekli bismo da se na našoj sceni profilisala
jedna grupa tehnologa koja je sklona doradama kada su ukus i miris u pitanju.
Zaključak: Sigurni smo da se ova rakija nije pila kada su manastir Kovilj posetili britanski princ Čarls sa svojom gospođom. Verujemo da u podrumima ove naše svetinje ima vrhunskih rakija i vrhunskog potencijala za najveća rakijska dostignuća. Inače, tim bloga Rakija, uglavnom je preko godinu dana na različite načine pokušavao da dobije odobrenje i poseti manastirsku destileriju, razgovarali smo više puta sa svim relevantnim osobama zaduženim za proizvodnju i distribuciju. Želeli smo da postavimo nekoliko pitanja, da podelimo naše utiske o ovoj rakiji, da uporedimo nekoliko boca. Na kraju, dobili smo odgovor da treba da tražimo blagoslov od Njegovog Preosveštenstva episkopa bačkog Irineja. Naravno, preosvećeni ima pametnija posla nego da deli blagoslove rakijskim blogerima. Kako reče naš prijatelj, inače veroučitelj, ako ti neko dosađuje, samo mu reci čuvenu rečenicu: Nemam blagoslov da pričam sa tobom.
Ocena - bronza - 76 od 100 bodova
Toliko o njima
ОдговориИзбришиToliko o njima
ОдговориИзбришиDobar maketing bez suštine... Na šta li me to beše podseća? ...
ОдговориИзбришиAko je suditi po sadržaju teksta onda je za razumijevanje postupak manastirskebratije ;)
ОдговориИзбришиRakija je vrhunska, nova dimenzija ukusa, nesto specijalno i drugačije.Kao droga, probaš jednom, uvek ti je u mislima 😊
ОдговориИзбришиNeslažem se sa ovim stručnjacima. Vrhunska rakija.
ОдговориИзбришиZa početak nauči pravopis, a onda možeš i ovim naprednijim stvarima da se baviš.
ИзбришиNešto slično kao Jack samo mnogo bolje vrhunska rakija
ОдговориИзбришиmoguce je i da preprodaju...
ОдговориИзбриши